Klint Edvards je tata troje dece, a kako ističe, svaka trudnoća njegove supruge bila je drugačije iskustvo. Kako kaže, osećao se potpuno nespremno za sve to, pa je zato odlučio da iz muškog ugla podeli nekoliko stvari koje verovatno mnogi muškarci ne znaju o trudnoći.

1. Trudnice mnogo plaču

"Kada je Mel bila trudna sa našim prvim detetom, pitao sam je da zalije novogodišnju jelku, a ona je počela da plače", rekao je ovaj tata, dodajući da ga je nakon toga pitala "Zar ne shvataš koliko sam umorna?", a zatim ga nazvala kretenom.

"Milion puta sam u filmovima video kako trudnice potpuno gube kontrolu nad svojim emocijama, i bilo mi je smešno. Međutim, kada sam se susreo sa tim shvatio sam da nije baš tako smešno", priznao je ovaj tata, dajući savet drugim muškarcima:

"Ako se nađete u ovakvoj situaciji, samo se izvinite i zalijte prokleto drvo. Zapravo, izvinjavanje bi trebalo da bude deo vaše svakodnevice. Tokom prve trudnoće, moja žena je plakala zbog svega - banka je zatvorena, imamo još malo goriva u kolima, pojeo sam poslednji čips, ali trudnice stalno plaču i to je potpuno normlano".

Klint kaže da je tek za vreme druge trudnoće shvatio da je njegov posao da podržava svoju suprugu dok se ona bori sa emocijama u drugom stanju.

"Izvinjavajte se, čak i kada niste krivi. Budite puni razumevanja i često grlite svoju ženu".

2. Trudnice mnogo pričaju o vršenju veće nužde tokom porođaja

To je zapravo jedna od čestih briga trudnica, što većina žena zna, ali ovaj tata nije bio upoznat sa tim dok njegova žena nije bila u drugom stanju.

"Kao muškarcu, nikad mi nije palo na pamet da to može da se desi. Ali kada sam malo bolje razmislio, pritisak tokom napona je veliki. Mislio sam da je ‘najsramotniji’ deo trudnoće to što treba biti go pred svim tim ljudima, i pritom gurati da beba izađe", rekao je tata, dodajući:

"Nemojte ni slučajno da se šalite na ovu temu, ali potrvdite svojoj ženi da ćete je voleti i ako se to desi. A ako se desi, ne spominjite nikad nikome".

3. Trudnoća menja žensko telo na sve moguće načine

Klint kaže da je, sasvim razumljivo, očekivao da će njegovoj ženi porasti stomak tokom trudnoće, ali nije imao predstavu šta se još menja.

"Nisam znao da će sva da otekne, od vrata do članaka. Čak su joj i prsti na rukama postali obliji. Pred kraj trudnoće, pojavile su joj se crvene fleke na telu i strije na stomaku i grudima. Budite spremni na ovakve promene i nemojte da komentarišete nijednu od njih. Ne zbijajte šale na račun toga što su joj članci veličine panjeva, ne pravite apsolutno nikakva poređenja i nemojte da učinite da se oseća loše zbog toga kako izgleda", poručio je ovaj tata, dodajući da je posao partnera da učini da se ona oseća lepo uprkos svim tim promenama i da pokaže da ceni to kroz šta prolazi.

4. Za se*s sa trudnicom potrebno je strpljenja i domišljatosti

Ovaj tata kaže da nije imao predstavu koliko će se njihov intimni život promeniti u trudnoći.

"Nije da nismo imali odnose ili da ona nije htela – zapravo, nekad je htela više. Ali, stvari su se menjale u svakom tromesečju, nešto što joj je ranije prijalo, više nije. Više smo razgovarali tokom odnosa, kao dvoje tinejdžera koji pokušavaju da shvate kako sve to funkcioniše. Trebalo je dosta vremena i komunikacije, ali bilo je dobro, drugačije i trebalo je planirati".

Njegov savet svim muškarcima je da prihvate sve promene kroz koje prolazi njihova supruga, te da imaju na umu da je to privremeno.

5. Porođaj je zastrašujuć

Tata troje dece kaže da je porođaj za njega bio zastrašujuć.

"Neću da vam otkrijem kraj, ali verujte mi, ako vam lako postane muka, kao meni, samo nemojte da gledajte. Umesto toga, priljubite se uz majku vašeg deteta, držite je za ruku i podržavajte je".

Klint je na kraju istakao da je nakon prolaska kroz tri trudnoće veoma poštuje svoju ženu, ali i sve ostale majke.

"Trudnoću i dalje ne razumem u potpunosti, ali razumem je dovoljno da znam da je treba poštovati i čuvati. Moj savet je da kada vas trudna žena pošalje u tri ujutru po pljeskavicu, setite se da ona prolazi kroz nešto specijalno i teško u isto vreme, i da je vaš posao da uradite sve što je u vašoj mogućnosti da njoj bude prijatno".

BONUS VIDEO:

Kako muškarac brine o ženi posle porođaja  TikTok/datdiazcouple

(Yumama/N. Z.)