Jedna stvar koju skoro svaka trudnica radi od trenutka kada sazna da se u njenom stomaku razvija beba jeste da sve češće stavlja ruke na stomak i mazi ga. Međutim, postoje i mame za koje je stalno dodirivanje stomaka veoma uznemirujuće, ali ipak preovladavaju one kojima je upravo to način da se osećaju blisko sa bebom unutra.

Niko od njih ne radi ništa pogrešno, stvar je ličnog izbora i onoga šta njima prija.

Da li moja beba oseća kada mazim stomak?

Dodir je prvo čulo koje vaša beba razvija u materici, čak i pre vida i sluha. Bebe bliznakinje će redovno komunicirati u drugom tromesečju trudnoće, i to tako što jedna drugu dodiruje.

Dok mazite svoj stomak u većoj trudnoći, možete otkriti i položaj bebe. Bez greške možete osetiti njegov stomačić (mek, okrugao), glavu (tvrda, okrugla) i udove koji štrče sa strane. Kada počnete da osećate udarce i pokrete vaše bebe u stomaku, što je obično između 18. i 22. nedelje, vaša beba će uskoro osetiti i vas.

Trudnica, partner, muž
Shutterstock Trudna žena sa mužem uživa

Kako beba reaguje kada mama mazi stomak?

Reakcija vaše bebe je vrlo pozitivna, kažu stručnjaci koji su ispitivali majčin dodir u trudnoći. Istraživanja su radili sonogramom na trudnicama tokom drugog i trećeg trimestra kako bi pratili pokrete bebe kada su njihove majke govorile, mazile stomak ili su ležale potpuno mirno.

Došli su do rezultata da bebe više pomeraju ruke, glavu i usta kada majke dodiruju stomak nego kada razgovaraju. Reagovale su na mamin dodir već između 21. i 25. nedelje trudnoće.

(Yumama)