Doktorka Karista Luminari Rozen, autorka knjige "Roditeljstvo počinje pre začeća", govori o istraživanjima koja su pokazala da bebe i u stomaku imaju emocionalne i intuitivne sposobnosti da osete ljubav svojih roditelja.

"Bebe mogu videti, čuti, osećati, prepoznati ukuse, pamtiti i razmišljati pre rođenja", kaže doktorka.

Ona takođe navodi i istraživanja koja su pokazala da bebe nakon rođenja mogu prepoznati muziku koju su slušale dok su bile u stomaku.

Prema jednom novijem istraživanju, bebe ne samo da reaguju na glas svoje majke, nego već u stomaku počinju da uče i jezik. Oni tvrde da novorođenče već nekoliko sati po rođenju mogu razlikovati svoj maternji od stranog jezika.

Trudnica, haljina
Shutterstock Trudnica

"Najvažnija poruka za mlade mame je da njihove bebe slušaju, uče i pamte tokom zadnjih stadijuma trudnoće. Njihovi mozgovi ne čekaju rađanje da bi počeli da upijaju informacije", kaže doktorka.

U skladu sa tim, savremeni prenatalni psiholozi tvrde da beba već pre rođenja oblikuje stavove o životu, jer ono što majka misli i oseća utiče na stanje deteta. Čak i dalje od toga, pokazalo se da na bebin razvoj utiče i emocionalno stanje oca.

(Yumama)