Kada ste trudni, gotovo svako ko prođe pored vas imao bi da vam da neki savet – šta treba da jedete, šta da pijete, koliko da se krećete, a šta nikako da ne radite. Ruku na srce, većina tih saveta je dobronamerna, ali ne treba ih baš sve poslušati jer su mnogi od njih zasnovani na uvreženim neistinama.

Evo koje neistine buduće mame najčešće čuju.

1. Jedite za dvoje

Gotovo da nema trudnice koja nije čula da bi u trudnoći trebalo da jede za dvoje, ali taj savet ne treba slušati. Svakako, buduće mame treba da unose malo više hrane nego inače, ali svakako ne duplo više. Nipošto nije savet da se prejedate.

2. Dojenje ne boli

Zapravo, dojenje ne treba da boli, ali je činjenica da na početku ume da bude pomalo bolno, dok se ne uspostavi laktacija. Svakako, stručnjaci za dojenje vam mogu savetima pomoći da dojenje bude prijatno iskustvo, kakvo i treba da bude.

3. Spavaćete dok beba spava

Ovakav savet najverovatnije će vam dati oni koji nemaju decu jer ako pitate bilo koju mamu, objasniće vam da od toga "spavaj kad beba spava" najčešće nema ništa. Većina majki svaki slobodan trenutak, što je uglavnom jedino kada beba spava, koriste da završe neke druge obaveze po kući.

4. Nećete spavati

Nasuprot teoriji da ćete spavati kada beba spava, biće i onih koji će vam govoriti "naspavaj se u trudnoći, posle nema spavanja". Ni ova druga krajnost nije baš istinita. Činjenica je da ćete spavati manje nego inače, ali uz dobru organizaciju i uspostavljanje rutine kroz neko vreme, biće vremena i za spavanje.

5. Kilogrami će jednostavno nestati

Recimo da bi bilo mnogo lakše da je zaista tako, ali nije. Veliki broj kilograma zaista "spadne" odmah nakon porođaja, ali za one preostale je potrebno malo vremena. Svakako, to ne treba da vas brine jer uz zdravu, balansiranu ishranu i oni će se vremenom istopiti.

6. Puter od kokosa leči strije

Iako mnogi tvrde da je puter od kokosa najbolji lek za strije, nema dokaza da zaista pomaže. Takođe, i mnoge mame koje su ga probale kažu da ne primećuju rezultate.

7. Kegelove vežbe su rešenje za sve

Kegelove vežbe mogu da pomognu trudnicama u jačanju karličnih mišića, ali s druge strane, postoji i rizik – ukoliko ih nepravilno radite, možete da izazovete kontraefekat, tj. slabljenje ovih mišića tokom trudnoće.

BONUS VIDEO:

Na Pulsu Srbije gost Vanja Milošević: Redovni pregledi za zadovoljne trudnice kurir televizija

(Yumama/N. Z.)