Biranje imena za dete je "zadatak" u kojem većina budućih roditelja uživa. Dok neki žele da njihova beba dobije neko retko ime, drugi se odlučuju za ona koja su popularna – a evo koja su najpopularnija u Srbiji.

Republički zavod za statistku je objavio najčešća imena u Srbiji u prethodnoj deceniji, tačnije od 2011. godine do 2022, kao i najčešća prezimena. U njihovoj publikaciji se mogu videti i najčešća imena po oblastima i po gradovima, ali i zbirno, za celu zemlju.

Prema ovim podacima, devojčice rođene u razdoblju od 2011. go 2022. najčešće su dobijale imena Dunja, Sofija, Milica, Sara i Nikolina. U top deset su još i Lena, Teodora, Anđela, Maša i Nađa.

Kada je reč o Beogradu, tu su se najčešće davala imena Sofija, Dunja, Lena, Sara i Milica, kao i Teodora, Maša, Ana, Nina i Petra.

U Novom Sadu su u istom periodu "carevala" imena Sofija, Milica, Dunja, Sara, Teodora, Lena, Mila, Ana, Maša i Anđela.

Kada je reč o dečacima, rođeni između 2011. i 2022. u Srbiji su najčešće dobijali imena Luka, Lazar, Stefan, Nikola, Aleksa, a u top deset su još i Vuk, Filip, Mihajlo, Pavle i Vasilije.

U ovom periodu su dečaci rođeni u Beogradu dobijali imena Luka, Lazar, Stefan, Vuk, Filip, Nikola, Aleksa, Petar, Andrej, Uroš.

U Novom Sadu su najpopularnija imena bila Luka, Stefan, Lazar, Nikola, Vuk, kao i Aleksa, Uroš, Mihajlo, Filip i Dušan.

Kada je reč o najčešćim kombinacijama imena i prezimena, u ženskim varijantama su to Jelena Jovanović, Milica Jovanović, Marija Jovanović, Milica Petrović i Jelena Petrović.

U muškim varijantama se najčešće javljaju Dragan Jovanović, Zoran Jovanović, Aleksandar Jovanović, Nikola Jovanović i Milan Jovanović.

BONUS VIDEO:

Kako umiriti bebu TikTok/kydkyronashville

(Yumama/N. Z.)