Ukoliko očekujete da vaša princeza uskoro stigne na svet, sigurno razmišljate o imenu koje ćete da joj date. U moru modernih imena, postoje i ona koja ne izlaze iz mode. Takvo je i ime Marija, pravo Biblijsko ime koje je popularno u celom svetu.

Poreklo imena Marija

Ovo ime vodi poreklo od srarohebrejskog imena "Miryam", ali svoje korene ima i u grčkom, latinskom i egipatskom jeziku.

Marija (Devica Marija) je prema Bibliji majka Isusa Hrista, Sina Božijeg, koji je začet 'bezgrešnim' putem i rođen u Nazaretu.

Ovsene pahuljice, kaša, dete, doručak
Shutterstock Devojčica jede

Značenje imena Marija

Postoje različita tumačenja ovog imena, ali se pretpostavlja da tačan prevod zavisi i od jezika u kom je ovo ime i prvi put pomenuto. Ovo su značenja po jezicima:

  • U hebrejskom jeziku, ime Marija koje je originalno navedeno kao Mirijam ("mir" + "jam"), znači u bukvalnom prevodu – "gorko more" ili "gorčina mora"; "morska kapljica";
  • U egipatskom jeziku, ime je izvedeno od reči "myr", a znači – "ona koja je voljena"; "žena koju Bog voli"; "čistota"; "duboka ljubav";
  • U aramejskom jeziku se ime Marija prevodi kao – "uzvišena"; "čestita"; "plemenita";
  • U brojnim drugim tumačenjima, ime Marija se prevodi kao – "žena koja je preuzvišena, vrla i milostiva"; "blagorodna"; "Bogu mila"; "svetlost i sjaj"; "bezgrešna"; "milosna"; "gospodarica i vladarka"; "ljubav"; "dobrota"; "plemenitost"; "nevinost" ili "čistota".

Zanimljivosti u vezi imena Marija

Iako je poznato da je ovo žensko ime, u nekim katoličkim zemljama i muška novorođena deca dobijaju ime Marija.

(Yumama)