Svaki budući roditelj sa nestrpljenjem čeka da sazana pol bebe, zbog čega je jedno od najčešćih pitanja kada najranije i na koji način možete da saznate da li stiže dečak ili devojčica.

Postoji 3 načina da saznate pol bebe i to su:

  • Neinvazivni prenatalni testovi,
  • Ultrazvučni pregled,
  • Invazivne metode poput CVS-a i amniocenteze.

Najsigurniji način da utvrdite pol deteta je preko prenatalnih testova. Danas postoje nove, pouzdane metode kao opcija za određivanje pola mnogo pre ultrazvučnog pregleda.To su genetski testovi iz krvi koji sa veoma velikom sigurnošću određuju potencijalno prisustvo Daunovog sindroma i drugih poremećaja na hromozomima.

Ovi testovi, pored toga, određuju i pol bebe na osnovu fragmenata DNK poreklom iz placente koji slobodno plivaju u krvi majke. Ovi testovi se nazivaju neinvazivni prenetalni testovi (NIPT) i rade se već od 10. nedelje trudnoće. Pouzdanost NIPT testova je 99,9 odsto!

Drugi i najčešći način je ultrazvučni pregled koji se radi 16 – 20 gestacijske nedelje nakon ultrazvučnog pregleda. Na ovaj način se može utvrditi pol deteta, ali ne uvek sa 100 odsto sigurnošću.Pozicija bebe tokom ultrazvuka je najvažniji aspekt za lekara u proceni pri utvrđivanju pola. Naravno da je, iz očiglednih razloga, obično lakše reći da je beba dečak.

Ultrazvuk, trudnica, doktor, pregled
Shutterstock Trudnica na ultrazvučnom pregledu

Genitalije se kod beba razvijaju od 6. nedelje i dečaci i devojčice na ultrazvuku izgledaju maltene isto do negde 14. nedelje trudnoće.Vaš lekar će vam na ultrazvuku potvrditi pol ukoliko je beba u poziciji koja dozvoljava da se vide genitalije. Ukoliko se beba skriva, utvrdićete pol na nekom od sledećih pregleda.

Analizom horionskih čupica i amniocentezom se prevashodno utvrđuje moguće prisustvo genetskih poremećaja, ali sa sobom nose rizik od pobačaja od 1 odsto. I ovim metodama je moguće utvrditi pol bebe. Analiza horionskih čupica se radi negde između 10. i 13. nedelje, dok se amniocenteza radi između 16. i 20. nedelje.

(Yumama)