Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Metalni ukus u ustima u trudnoći

Kod trudnica, nivo estrogena i drugih hormona je veoma promenljiv, stalno varira, što uzrokuje pojavu čudnih osećaja, kao i neobičan ukus u ustima

  Izvor: Foto: Shutterstock

Metalni ukus u ustima, čiji je medicinski naziv disgeuzija - što znači promena čula ukusa, obično se manifestuje tokom konzumiranja hrane, ali i kada trudnica ne jede ništa. Iako ne predstavlja ozbiljno zdravstveno stanje, nekada može negativno da utiče na opšte zdravlje zbog stalnog stresa kojem je trudnica izložena. U svakom slučaju, važno je da razgovarate sa vašim lekarom o svim simptomima koje doživljavate tokom trudnoće. On će moći da isključi bilo kakve poremećaje ili bolesti koje su eventualni uzročnici promene ukusa.

Kada se javlja i koliko traje?

Pomenuti simptom je vrlo čest u ranoj fazi trudnoće. Dešava se i da prestane, pa da se opet pojavi. Ima tendenciju da oslabi tokom drugog tromesečja (obično u četvrtom-petom mesecu), kada vaši hormoni počinju da se malo "opuštaju". To je slučaj kod većine trudnica, mada ne mora da bude pravilo - iskustva su različita. Kod nekih budućih mama se javio čak u 35. nedelji, a neke su se sa "eksernim ukusom" borile svih devet meseci! Utešno je znati da definitivno prolazi sa rođenjem bebe.    

Koji je uzrok za pojavu metalnog ukusa?

Nije neobično ako povremeno osetite metalni ukus u ustima ujutru, kada je proizvodnja pljuvačke prilično spora. Međutim, tokom trudnoće, nivo estrogena i drugih hormona je veoma promenljiv, stalno varira, što uzrokuje pojavu čudnih osećaja, Iako je neobičan, čak vrlo specifičan, metalni ukus u vašim ustima tokom trudnoće je normalan. Smatra se da je uzrokovan povećanjem proizvodnje estrogena u organizmu, koji navodno kontroliše osećaj ukusa.
kao i neobičan ukus u ustima. Velike oscilacije estrogena uzrokuju da telo reaguje na način koji uzrokuje iritaciju i neugodne pojave kao što su umor, jutarnje mučnine, gađenje, promene raspoloženja. 

Još jedan faktor koji može da doprinese osećaju metalnog ukusa u ustima, jeste čvrsta povezanost čula ukusa i mirisa. Takozvani pupoljci čula ukusa, male ćelije smeštene na jeziku, omogućavaju da se prepoznaju ukusi hrane i pića. U stvari, ono što percipiramo kao ukus, zapravo je „miris“. Zbog toga mora da postoji ravnoteža između ukusa i mirisa neke supstance. Ukoliko nema njihovog „podudaranja“, što je često u trudnoći - usled dejstva hormona koji uzrokuju promenu osećaja mirisa - rezultat je obično neugodan ukus ili, čak, odsustvo bilo kakvog ukusa. Osim toga, pojačano čulo mirisa ponekad uzrokuje da buduća mama oseća mučninu, što metalni ukus u ustima čini još više neugodnim.

Da li lekovi mogu da budu "krivci"?

Mnogi lekovi koji se uzimaju oralno ili se daju intravenozno, mogu da izazovu metalni ukus u ustima - kao, na primer, penicilin, koji se daje trudnicama kod nekih infekcija. To je slučaj i sa sredstvima za tretiranje oboljenja štitne žlezde, koja kod budućih mama moraju da budu pod kontrolom, kako bi se smanjila opasnost od mogućih komplikacija. I preparati gvožđa, koje mnoge trudnice piju zbog anemije (malokrvnosti), često izazivaju metalni ukus u ustima. Moguće je i da određeni prenatalni vitamini i minerali uzrokuju taj problem, ali ćete ga lako rešiti „prebacujući“ se na drugi preparat - naravno, u dogovoru sa vašim lekarom.

Koje nelagodnosti izaziva ova pojava?

Pojedine trudnice zbog metalnog ukusa u ustima imaju osećaj kao da im želudac nije u redu, da su pojele nešto pokvareno, ili da nisu prale zube danima. Nekima menja ukus hrane, drugima je hrana ukusna dok je jedu, ali nakon pet minuta opet osećaju krajnje neprijatan ukus u ustima. Zbog toga moraju da vode računa da ne dobiju previše na kilaži, jer često posezanje za hranom kao sredstvom oslobađanja od nelagodnosti može da dovede do prejedanja. Kod nekih trudnica metalni ukus izaziva jaku mučninu, terajući na povraćanje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica