Bez obzira na to da li tek planirate ili uveliko radite na začeću, ne možete izbeći razmišljanje o prvim znacima koji će ukazati na trudnoću.

Testovi na trudnoću koriste antitela kako bi detektovali hCg, hormon koji stvara placenta. Oni mogu pokazati trudnoću 5-6 dana nakon što vam menstruacija izostane.

Ipak, tih nekoliko dana pre testa mogu vas zaista frustrirati dok razmišljate da li ste u drugom stanju ili ne. 

Iako se ne može sto posto sa sigurnošću znati, postoje neke promene koje mogu već tada ukazati da ste u drugom stanju.

Izdvajamo 6 ranih znakova trudnoće pre izostanka menstruacije ili urađenog testa:

1. Žudnja za hranom

Promene u hormonima mogu uzrokovati žudnju za zhranom, ili pak averziju prema nekim namirnicama. Ove promene se mogu zadržati i kasnije u trudnoći.

2. Promene na grudima

Ukoliko primetite da su grudi porasle, promenile boju ili su vrlo osetljive na dodir, ovo može biti znak trudnoće. 

3. Češće piškite

Možda još nema bebinih šutiranja u bešiku, ali to ne znači da nećete i na samom početku imaći češće pauze da piškite. Vaši bubrezi rade brže kako bi očistili telo od toksina, a, naravno, hormoni i ovde imaju svoju ulogu. Pijte dovoljno tečnosti, bez obzira na česte pauze za toalet.

Podsetnik: Ako osetite peckanje dok piškite, važno je da se obratite lekaru, zbog opasnosti od infekcije urinarnog trakta.

4. Umor

Ukoliko radite ili imate mnogo dnevnih obaveza, onda vas često sustiže umor. Ipak, ne mislimo na tu vrstu umora, već na onu ogromnu potrebu za snom dok radite, jedete, sedite sa prijateljima. Progesteron vas može učiniti znatno pospanijim.

5. Mučnina

Iako se one prave mučnine javljaju tek oko šeste nedelje trudnoće, nekada se mogu javiti i već posle tri nedelje. Kako su umor i mučnina povezani, iskoristite priliku da više spavate, ležite i odmarate se. Ukoliko pijete prenatalne vitamine, postoji mogućnost da postanete malo gadljiviji, pa je najbolje da ih uzimete uveče i sa hranom. Vitamini sa dodatkom vitamina B6 mogu smanjiti mučninu.

6. Povećana bazalna temperatura

Ako merite temperaturu kako biste odredili ciklus i primetite njen porast  u momentima kada ne očekujete menstruaciju, vrlo je moguće da ste u drugom stanju.

Pročitajte i...

Zapratite nas i na Instagramu!

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs) дана 23. Мај 2020. у 4:59 PDT