Prva trudnoća donosi puno novina i zbunjenosti za mame, ali iako može biti drugačija, u drugoj trudnoći već znate šta možete da očekujete. Svesni ste jutarnjih mučnina, šta vam prija, a šta ne, šta treba da jdete, a šta da izbegavate, kako da se pripremite... Međutim, ono što mnoge mame u odnosu na prvu trudnoću promene jeste svoj stav prema trudnoći i periodu kada čekaju drugo dete. Takvo iskustvo podelila je i jedna mama dve devojčice na mrežama - da li se pronalazite?

Evo šta nije uradila u drugoj trudnoći:

1. Nisam brojala nedelje - "Kada ti je termin?" U prvoj trudnoći, odgovor na ovo pitanje bio je lak i čak prijatan. Uvek sam znala ne samo tačan broj nedelja i dana trudnoće, već i na koje voće beba sada liči po veličini, kada je zakazana sledeća kontrola lekaru i sledeći skrining. Sva moja pažnja bila je skoncentrisana na stomak i nerođenu bebu – uglavnom, ništa me drugo nije zanimalo.

Druga trudnoća počela je kada je najstarija ćerka imala samo godinu dana. Naučila je da hoda, pa da trči, da jede kašikom i da baca stvari iz ormana. Jurila sam za njom i uopšte nisam razmišljala o novoj bebi. Fokus se dramatično pomerio na najstariju ćerku i njene potrebe, a trudnoća je bila samo pozadina, a ne posebna magija. Ipak, nisam propustila nijednu važnu stvar - testovi su obavljeni na vreme, dete je aktivno šutiralo i lepo je raslo.

2. Nisam prislonila zvučnik sa klasičnom muzikom na stomak - Dosta sam čula o Čajkovskom i Mocartu još u prvoj trudnoći: koncept blagotvornog uticaja muzike na plod me nije mimoišao. Istovremeno, aktivno sam išla u umetničke galerije i muzeje u potrazi za lepotom, kako bi se dete odmah rodilo sa odličnim ukusom. U isto vreme, uopšte se nisam plašila nikakvih infekcija, uopšte nisam razmišljala o tome.

U drugoj trudnoći nisam imala vremena za ove složene stvari - moja jednogodišnja ćerka mi jednostavno nije dala takvu priliku. I u stvari, nije bilo smisla od takve zabave: pesma "Plavi traktor" je ipak pobedila "Petu simfoniju" u jednoj porodici. Da, i bilo je zastrašujuće za buduću bebu: posle noćnih bdenja nad bolesnom ćerkom, jasnije razumete krhkost deteta i pokušavate da ponovo ne dovedete sebe i svoj "stomak" u opasnost.

3. Nisam kupovala odeću za trudnice - Tokom prve trudnoće išla sam u kancelariju i čak se pretvarala da radim, a ne da se družim na forumima budućih majki. Zbog toga sam morala da uskladim i kupim nekoliko trudničkih odela i haljina. Bile su skupe, ali su bile prokleto estetski prijatne. Nosila sam ih nekoliko meseci pre porođaja, a onda su otišli ​​na stalni boravak u orman (i dalje žive tamo). Od sveg ovog bogatstva, drugi put su mi koristile samo farmerke. I sve zato što je odlazak u kliniku i najbližu prodavnicu postao moje jedino slobodno vreme, a estetski problemi u ovom periodu me nisu mnogo mučili. A što se tiče majica i džempera: sada sam imala dosta dobro razvučene odeće - zahvaljujući dojenju i žilavim rukama moje starije ćerke.

4. Nisam pravila trudničke fotografije - Zašto postoje fotografije, ja praktično nemam obične fotografije drugog "stomačića". Mada, za razliku od prvog, izašao je bukvalno u drugom mesecu. Sa najstarijim sam uspeo da sakrijem svoj položaj do šestog meseca, čak i na poslu, gde te ljudi viđaju skoro ceo dan. Kada sam očekivala svoju prvu ćerku, svako ogledalo je bilo izgovor da uzmem telefon i slikam svoj stomak. I naravno, išla sam na foto sesiju na kojoj sam pozirala sa misterioznim izrazom lica u jednako misterioznom enterijeru.

Sa svojom drugom ćerkom nisam imala vremena za to. Svu uspomenu na telefon tog vremena, a i moje pamćenje, zaokupila je starija lepotica - evo je u parku, evo maže kašu po stolu, evo igra se u pesku. I nijedna moja fotografija...

5. Nisam se mučila sa hranom - Generalno, zdrav način života je uvek sa mnom, a čips i gazirane sokove sam izbacila u obe trudnoće, a ni sada ih ne kupujem. Ali sa svojom prvom ćerkom sam se maksimalno opteretila: jela sam striktno po satu, prateći sve savete nutricionista. Odrekla se omiljene kafe i generalno vodila prilično dosadan gastronomski život. U drugoj trudnoći, svi ovi principi su postali nebitni: obično sam jela ono što dete nije završilo, a onda, kada me je ćerka pustila.

U isto vreme, nisam imao problema sa apetitom, već suprotno: dojenje od bilo koje žene prosečne građe čini nekoga ko bi mogao da pojede sve. Kafa, slatkiši i egzotično voće su se svečano vratili u moj život (dok je moja ćerka spavala). I stvarno mi se dopalo. Štaviše, vaga je tada ostala bez baterije, a nije pokazala ono strašno.

6. Nisam pripremila sve potrebno za bebu - Imala sam nešto odeće za novorođenče od moje prve ćerke. Osim toga, već sam savršeno shvatila da će mi sve ove simpatične benkice i kompleti u najboljem slučaju biti potrebni par meseci, a onda bi postali višak. Isto je i sa priborom za novorođenčad: sva deca su različita, a ono što je radilo sa prvom ćerkom nije činjenica da će raditi i sa drugom. Zbog toga nisam videla smisao da unapred kupujem pumpu za grudi, ljuljaške i proizvode za kupanje bebe. Internet prodavnice rade non-stop, sve se može kupiti po potrebi. Štaviše, bolje je unapred testirati skupi uređaj na detetu i videti da li dolazi do njega. Moja prva ćerka je obožavala cuclu i kadicu za kupanje, druga je vrisnula na sam pogled na njih, ali je volela njihalicu i satima se ljuljala u njoj.

7. Nisam gajila iluzije - Sa svojom prvom ćerkom imala sam vrlo nejasnu ideju o porođaju, iz nekog razloga mi se činilo da mogu brzo i bezbolno da se porodim. Shvatila sam svoju grešku posle prvih pravih kontrakcija. A kada sam se porodila za nešto manje od jednog dana, donela sam čvrstu odluku – nikada više. Ali, inače, drugi porođaj se pokazao mnogo humanijim, iako više nisam očekivala da će biti lako. U drugoj trudnoći više nisam gajila iluzije o majčinstvu, a još manje o porođaju. Ružičasti jednorozi su brzo iskočili iz stvarnosti moje mame. Već sam savršeno shvatila da porođaj nije željeni cilj, već jednostavno prva etapa dugog putovanja koje počinje tek nakon otpusta iz bolnice.

8. Roditeljstvo nije isto kao na Instagramu - To su neprospavane noći, prehlade, zubi, nedostatak vremena za sebe, sagorevanje i poteškoće sa profesionalnom implementacijom. Dete raste, neke poteškoće i strepnje zamenjuju se drugima, ali nikada ne prestaju. Ovo je tamna strana majčinstva, ali postoji i svetla dominantnija strana. Mnogo je više radosti od deteta, njegovog odrastanja i pretvaranja u pravu osobu, nego teškoća. I beskrajno sam zahvalna što sam dva puta prošla ovim putem i nastavila da idem i uživam u ovom životu pored svoje dece.

BONUS VIDEO:

Saznala da je trudna, čim se porodila TikTok/the.harris.familyy

Izvor: Yumama