Biti mama je vrlo odgovoran posao, ali definitivno najlepši. Sa sobom nosi emocije koje nikada ranije možda niste osetile, ali skup briga i odgovornosti. Bilo da postajete roditelji prvi ili drugi put, nikada nije jednostavno. Međutim, drugi put je možda i teže jer imate iskustvo, i sada ćete sigurno imati nove brige o kojima prvi put niste ni razmišljale.

Budite sigurni da prvo i drugo putovanje neće biti slično, ma koliko god iskustva da imate. Novopečene majke koje planiraju drugo dete suočavaju se sa nekoliko dilema, evo koje su:

Da li ću voleti svoje drugo dete koliko i prvo

Kada se rodi prvo dete to je neka posebna veza koja ne može da se definiše rečima. Roditeljstvo po prvi put donosi ogromnu radost i zadovoljstvo svakom paru, ali ako očekujete drugo dete, normalno je da imate strah i brigu oko toga da li ćete moći da pružite istu količinu ljubavi i drugoj bebi. Istina je da naša srca uvek prave prostor za ljude koje volimo, tako da nema potrebe da brinete o ovome.

Odgajanje dve bebe može da bude teško

Dolazak još jednog člana porodice znači i dodatna obaveza. Nekada je i teško nositi se sa dvoje dece u kući jer ćete sa prvim možda morati da brinete o školskim obavezama, dok ćete sa drugim još imati neprespavane noći. Uz to, ako ste majka koja radi, stvari mogu da postanu još složenije. O ovim izazovima nije moguće ne razmišljati.

Mama, blizanci, bebe
Shutterstock Mama sa bebama blizancima

Veza između prvog i drugog deteta

Sa dolaskom nove bebe u kuću, pažnja članova porodice malo se pomeri sa starijeg deteta. Prvorođenče, koje je do sada dobijalo svu ljubav i pažnju, sada to mora da podeli sa bebom. Česta briga roditelja je da će doći do rivalstva, da će starije dete teško uspostaviti vezu sa mlađim, ali tu je uloga roditelja ipak presudna.

Finansijska podrška

Iako to nije tema o kojoj se najviše priča, novac je bitan. Od trudnoće do obrazovanja i dalje, postoji puno stvari koje treba razmotriti pre nego što donesete odluku o rađanju drugog deteta. Bilo bi ružno reći da parovi ne brinu o novcu pre nego što planiraju drugu bebu, ali čak iako planirate stvari dobro, finansije su uvek zabrinjavajuće. Ovo je situacija u svakoj porodici, i nekada ne zavisi od roditelja. Vaše je da se potrudite najbolje što možete i da lepo planirate budžete.

(Yumama)