Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muzikoterapija u trudnoći

U mnogim zemljama sveta, muzika se koristi u terapijske svrhe, a već dugi niz godina se ova metoda primenjuje i kod trudnica i porodilja.

  Izvor: Foto: Profimedia

"Bez muzike, život bi bio pogrešan", rekao јe čuveni filozof Fridrih Niče

Muzikoterapija je još jedan način da se uspostavi veza sa bebom koja je još u maminom stomaku, jer pomaže majci da odblokira tenzije - kako fizičke, tako i psihičke prirode, koje su tipične u toku trudnoće, kao i da eliminiše anksioznost (uznemirenost) i strah od porođaja - što sve zajedno pozitivno utiče na pravilan razvoj fetusa

Muzika je pre svega energija. Razne vibracije zvuka deluju na procese u mozgu koji regulišu kognitivne (saznajne), emocionalne i telesne funkcije.

Muzikoterapija pomaže budućoj majci u uspostavljanju samosvesnosti u odnosu na sopstveno telo i sve promene koje se događaju tokom trudnoće.

Muzika joj pomaže ne samo da uspostavi kontakt sa svojom bebom, već i sa samom sobom, pružajući joj priliku da u potpunosti uživa u svom drugom stanju. Sva osećanja i doživljaje koje iskusi majka dok sluša muziku, prenosiće na bebu koju čeka. Ako je ta muzika učini srećnom, i beba će da se oseća srećnom.

Muzika u prenatalnom periodu

Sluh je prvo čulo koje se "budi" kod fetusa. Prvi zvuci koje će beba jasno čuti su otkucaji srca njene majke, a registrovaće ih već u 16. nedelji trudnoće. Od 20. nedelje će reagovati i na zvuke koji dopiru van majčinog tela. U svakom slučaju, muzika donosi dobrobit i mir bebi još dok se nalazi u majčinom stomaku.

Eksperti savetuju da bebe slušaju klasičnu muziku, naročito Mocarta,

Budućojmamimuzikapomaženesamodauspostavikontaktsasvojombebom,većisasamomsobom,pružajućijojprilikudaupotpunostiuživausvomdrugomstanju

u mesecima pre i neposredno posle rođenja, jer ta muzika najviše odgovara njihovom ritmu u tom dobu. Izbor muzike zatim mora da bude usklađen prema svakom datom trenutku: za početak i kraj dana se preporučuje mirnija muzika, dok življu muziku treba puštati tokom dana, kako bi beba osetila nove, drugačije senzacije.

Opuštajuća muzika kojoj se izlaže beba tako što se na stomak majke stave slušalice, može u velikoj meri da smiri intenzivniju aktivnost bebe počev od 20. nedelje trudnoće. Povećano lučenje hormona kortizona u tom periodu izaziva pospanost majke, nasuprot većoj aktivnosti bebe, zbog čega trudnica može da se oseća još više iznureno (ukoliko se za to ne nađe odgovarajući "antidot", odnosno "protivsredstvo").

Beba će svojim pokretima odgovoriti da li joj se ponuđena muzika dopada: umiriće se ako joj prija, a čestim udarcima iznutra - koji liče na šutiranje, pokazaće šta je iritira. Takođe, pevanje trudnice deluje smirujuće na bebu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica