Kontrakcije su grčenje mišića poput stezanja i skaraćivanja mišića materice tokom porođaja. U početku, tokom prve faze porođaja, pokreti mišića koji povlače matericu gore i dole su mekani, tanki i dilatiraju (otvaraju) grlić tako da bebina glava može proći. Zatim, tokom kasnijih faza, kako se približavate porođaju, mišići koji pokreću matericu rade tako da guraju bebu dole i napolje.

Ovo je objašnjenje u teoriji, međutim kada pitate žene sa iskustvom, objasniće vam da su to bolovi koji dolaze u talasima i koji se pojačavaju kako se porođaj privodi kraju. Iako sama pomisao na bol izaziva veliki strah, postoje načini kako da ga kontrolišete. Kako bi ste se fizički i psihički pripremili i sebi olakšali porođaj, pogledajte kako možete da kontrolišete kontrakcije:

Vežbanje disanja

Tehnike disanja vam mogu pomoći da upravljate kontrakcijama. Dišite u sporom ritmu tokom kontrakcija, a sa svakim izdisajem oslobodite napetost. Kako se kontrakcije pojačavaju, dišite ubrzano, a kada se smire dišite normalno. Veoma je važno da vežbate disanje tokom trudnoće.

Istuširajte se ili se kupajte u toploj vodi

Dokazano je da topla voda može pomoći u smanjenju bolova. Topli tuš takođe može da vas umiri, naročito ako sednete na stolicu i usmerite ručni tuš na stomak. Ovo možete da praktikujete posebno ako ste još kod kuće kada krenu bolovi.

Ublažite bol od kontrakcija kretanjem

Što se više krećete tokom kontrakcija, verovatno će i porođaj biti lakši. Kretanjem unaokolo možete pomoći svom telu da umanji bol. Hodajte, naginjite se, ljuljajte se i čučnite. Eksperimentišite sa položajima dok se ne osećate što je moguće udobnije.

porođaj-masaža.jpg
Shutterstock Masaža na porođaju

Prepustite se nežnom dodiru ili masaži

Nežni dodir prenosi sigurnost, brigu i razumevanje, bilo da vas drže za ruku, miluje po obrazu ili kosi. Neka vas vaš partner masira laganim ili čvrstim potezima. Takođe, možete da stavite tri teniske loptice u čarapu i da date nekom da vam kotrljaju po leđima kako bi ublažili bol, posebno ao osećate u krstima.

Pokušajte akupresuru

Akupresura je neinvnazivna metoda za smanjenje bolova. Koristite akupresuru tako što ćete stisnuti mesnati deo ruke između palca i kažiprsta. Međutim, nemojte to raditi pre kontrakcija jer ih na ovaj način možete stimulisati.

Isprobajte većinu ovih stvari tokom trudnoće, pre nego što do porođaja dođe. Sve u svemu, ključ je u dobroj pripremi,  budite hrabri i ubrzo ćete držati svoje dete u rukama.

(Yumama)