Za mnoge mame porođaj predstavlja pravi izazov, a za Kineskinje je najteži period mesec dana nakon porođaja. U Kini se smatra da žena posle porođaja treba da provede 30 dana kod kuće u pidžami i ne izlazi, a postoje i druga tradicionalna pravila koja će mnogim mamama u Srbiji biti neobična..

Činjenica je da u ovoj zemlji vekovima postoji tradicija koja ne dozvoljava novopečenim majkama da se naprežu. Svaka Kineskinja koja poštuje sebe i svoje dete mora da se oporavi kako treba pre nego što se brine o bebi. Evo koja pravila porodilje u Kini poštuju:

1. Laže i ne rade ništa - Da, ovo je najvažniji uslov za potpuni oporavak. Po njihovom mišljenju, proces rađanja deteta zahteva mnogo truda. Stoga je dodeljen ceo mesec, tokom kojeg kineske majke odmaraju, čak se i ne bave bebom nego imaju pomoć. Iako je odmor nakon porođaja važan deo oporavka, mnogima počinje da smeta u prvoj nedelj.

2. Angažuje se dadilja, ne samo za dete, već i za mamu - Ko je odgovoran za brigu o sinu ili ćerki ako se majka odmara i ne radi ništa? Rođaci ne mogu uvek pomoći, pa se angažuje posebna osoba koja je u stanju da neguje ne samo bebu, već i majku. Naravno, ne može svako da priušti ovakve uslige, jer je dadilja ovog tipa često izuzetno skupa.

3. Ne peru kosu, ne tuširaju se - Kinezi imaju neobičan odnos sa vodom nakon porođaja. Po tradicionalnom pravilu, novopečena majka ne bi smela ni da je dodirne. Naravno, u modernim vremenim ovo pravilo se izmenilo, ali ga i dalje neke mame poštuju i umesto tuširanja koriste vlažne maramice i suve šampone.

4. Lekovite tinkture - Prave i konzumiraju tinkture koje sadrže sastojke koji mogu poboljšati protok majčinog mleka, daju snagu i poboljšavaju opšte stanje majke. Kod imućnih porodica, spremanje ovih eliksira je često obaveza dadilje.

5. Pije pirinčano vino - Prema tradicionalnom pravilu o vodi koje smo spominjali, nekada se poštovalo da umesto vode mame piju pirinčano vino.

U Srbiji i mnogim drugim zemljama mame odmah počinju da se brinu za bebu, očekuju ih neprospavane noći i puno izazova, ali i puno radosti i lepote. Možda je kinesko pravilo za odmor nakon porođaja u nekim slučajevima dobro i važno, ali ostala pravila bi se retko dopala mamama u Srbiji.

BONUS VIDEO:

Selo Cuandisija—Kombinacija novog i starog Promo

Izvor: Yumama