Novorođenčad ne zahteva mnogo garderobe prepune raznih boja i dodataka kako bi se oblačila po poslednjem kriku mode. Ipak, sa toliko prekrasnih boja i uzoraka, ponekad je teško zaustaviti se u kupovini odeće za naše bebe.

Kako bismo olakšali budućim roditeljima koji neprestano razmišljaju o tome koji broj odeće kupiti, imaju li je dovoljno ili pak premalo, donosimo kratak vodič kroz bebinu odeću, kojom nećete zatrpati ormar ili pogrešiti u broju.

Sve o brojevima

Kada je pitanju količina odeće za novorođenče, istina je da je potreban zaista mali broj istog komada, jer bebe vrlo brzo rastu i samim tim prerastu ono što smo kupili. Iz tog razloga često se može dogoditi da određenu odeću detetu nikad ne obučemo jer smo je čuvali za neku posebnu priliku.

S obzirom na to da se na etiketama odeće za bebe nalaze razni brojevi, budući roditelji često mogu biti zbunjeni. Kod kupovine je bitno znati da broj koji se nalazi uz bebine godine na etiketi zapravo označava koliko je dete dugačko, te ćemo vodeći se time najlakše kupiti odeću.

Sa kojim ćemo brojem krenuti zavisi od više faktora. Na primer, ako smo mi kao roditelji visoki, tada možemo pretpostaviti da će i novorođenče biti nešto veće i duže, što znači da mu broj 52 sigurno neće odgovarati.

Većina dece je prilikom rođenja po pravilu dugačka oko 50 centimetara, što ne znači da ćemo kupovati onu odeću koja je svega dva centimetra duža od nje same, već ćemo probati da nabavimo onu koja je malo veća, kako bi beba mogla da je nosi duže, ali i kako bi joj bilo udobno. Čak i ako beba na svet dođe ranije i bude nešto manja, veći broj joj svakako neće smetati.

Kvalitet kao imperativ

Kada je u pitanju odeća za decu, izbora je mnogo. Radnje gotovo svakodnevno izbacuju nove modele odeće kojim teško možemo odoleti. I dok su mini majice, pantalone, haljine i jakne sve redom prekrasne, često se zaboravlja kvalitet.

Ipak, kada je u pitanju malo dete, kvalitet je ono čime se moramo voditi. Iako obično mislimo kako je skupo ujedno i kvalitetnije, to ne mora nužno biti tako. Vrlo često i za manje novca možete pronaći odeću odličnog kvaliteta.

Količina odeće

Iako mnogi misle kako je potrebno jako mnogo odeće za bebu jer se ona brzo prlja, one zapravo ne zahtevaju toliko. Iako im je potrebno često menjati pelenu, ako je pravilno namestimo, retko će se dogoditi da se beba unerediti.

Najviše opreza treba tokom i nakon hranjenja deteta, jer bebice često bljuckaju višak mleka, te se tu može dogoditi da će joj biti potrebno menjati odeću. U svakom slučaju ne treba preterivati. Dovoljno je nabaviti između 3 do 5 komada bodija, benkica, pantalonica i jednodelnih pidžamica. S obzirom na to da će se mašina za pranje odeće i onako vrteti nekoliko puta dnevno, a uz to će i beba sigurno dobiti od rodbine i prijatelja još poneki komad, nema razloga da kupujemo previše. 

Zapratite nas i na Instagramu!