Čest odlazak u toalet i osećaj pune bešeke je nešto sa čime se suočavaju sve trudnice. Ukoliko smatrate da je smanjen unos tečnosti najbolje rešenje, nije nikako, čak može da bude opasno zbog dehidracije. Institut za medicinu preporučuje da bi trudnice trebalo da piju minimum 10 čaša vode ili drugih napitaka svaki dan. Najvažnije je da vam urin bude bledožut ili bistar, a nikako tamnožut ili mutan.

Učestalo mokrenje može da počne rano u trudnoći - već u prvih nekoliko nedelja. Do smirivanja može da dođe u drugom tromesečju, jer se materica diže više u abdomen i smanjuje pritisak na bešiku. Međutim, česti odlasci u toalet posebno noću vraćaju se pred kraj trudnoće kada se beba priprema za porođaj i ponovo vrši pritisak na bešiku.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da smanjite odlazak u toalet, ali da i dalje ostanete hidrirani:

  • ograničite konzumiranje kafe, čaja i gaziranih pića, jer su sve to diuretici, što znači da povećavaju proizvodnju urina i čine da imate potrebu da češće idete u toalet.
  • dobro ispraznite bešiku, tokom uriniranja nagnite se malo napred.
  • nemojte da odlažete odlazak u toalet, idite čim osetite potrebu. Odlaganje može dugoročno da oslabi mišiće karličnog dna.
  • ako želite da izbegnete neprospavane noći zbog učestalog mokrenja, onda smanjite unos tečnosti pred spavanje. Trudite se da veću količinu unosite preko dana, tečnost prestanite da pijete sat vremena pre spavanja.

Problem se neće rešiti odmah posle porođaja. Prvih nekoliko dana i dalje ćete ići često u toalet, zato što se vaše telo oslobađa viška tečnosti. Tek šest nedelja posle porođaja stvari će se vratiti u normalu.

trudnica - bešika.jpg
Shutterstock često mokrenje u trudnoći

(Yumama)