Svaka žena, svaka trudnoća i svaki porođaj je potpuno različit. Međutim, postoji uverenje da je drugi i svaki naredni porođaj mnogo lakši od prvog. Možda je to slučaj samo nekog broja žena, ali evo šta nauka zaista kaže.

Istina je da postoje mnogi faktori koji mogu da utiču na vreme i tok porođaja. Međutim, rađeno je istraživanje u kom su stručnjaci posmatrali hiljadu žena koje su rađale i došli do zaključka da ima razlike između žena koje su rodile prvi put i one koje su imale već iskustva sa porođajem.

Kontrakcije su obično kraće sa drugom bebom

Svaka žena je drugačija i to se ne može generalizovati ali za većinu žena kontrakcije sa drugom bebom su kraće, što daje i osećaj bržeg porođaja.

Ako pogledamo period od početka kontrakcija do rađanja bebe, prvi porođaj može da traje u proseku 18-20 sati, dok drugi ima tendenciju da traje dosta kraće, u proseku 8-10 sati.

Aktivan deo porođaja je brži

Osim ako je prvi porođaj bio carskim rezom, aktivni deo porođaja će takođe biti kraći nego prvi put. Dilatacija od 3-4 centimetra na 9-10 centimetara, kolika je ukupna dilatacija za porođaj, može da bude oko 4-5 sati u prvom porođaju, a samo 2 sata u narednim.

To je zbog toga što su mišići i ligamenti u karlici i vagini već radili ovaj posao, pa je drugi put obično brže. Zamislimo balon koji je već jednom naduvan, a mi ga naduvamo drugi put. Logično, biće lakše mnogo.

Porođaj, priprema, trudnica
Shutterstock Žena na porođaju

Da li se druga deca rađaju i ranije?

U proseku, prva deca se rađaju sa 39 nedelja i 5 dana. Međutim, nema naučnih dokaza da su sledeće trudnoće kraće od prve. Majke to često govore, ali istraživanja su pokazala da obično deca stižu u istom periodu.

Međutim, jedno istraživanje je pokazalo da, ukoliko je između dva začeća razlika manje od jedne godine, druga trudnoća bi mogla da traje kraće.

(Yumama)