Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RETKO, ALI PRELEPO IME NA SLOVO A: Stvoreno za hrabre, neustrašive i sposobne devojčice

Ako birate nesvakidašnje i neobično ime za vašu princezu, ovo je pravi izbor za vas.

 devojčica-ljluljaška.jpg Izvor: Shutterstock

Mnoga lepa ženska imena nažalost padaju u zaborav, a u sebi nose divna značenja i simboliku. Ako ste još u nedoumici kako da nazovete svoju princezu, razmislite o predivnom imenu Andrea. U Srbiji je relativno retko zastupljeno, a najčešće se roditelji opredeljuju za varijante imena sa slovom „j“, dakle ime Andreja, ili ime Andreana i Andrijana.

Lično ime Andrea je poreklom iz grčkog jezika, od imena „Andreas“, ili od reči „andreios“, u originalnom značenju što znači hrabar; smeo junak. Takođe, neke teorije navode da vodi poreklo od grčkih ličnih imena „Androgeos“; „Androcles“ ili „Andronikos“, u značenju – čovek ili smrtnik; pobednik ili slavan čovek ili pak slavljen; cenjen ili poštovan od ljudi. 

Prema hipotezi o poreklu imena Andrea iz grčkog jezika, značenje bi moglo da bude – "ona koja je hrabra“; "žena koja je sposobna i neustrašiva“; "ona koja je junak i borac“; "pravedna osoba“; "ona koja je smela i pravdoljubiva“; "ona koja je poštovana“; "ona koja je cenjena i voljena“.

Varijacije imena Andrea u raznim svetskim jezicima su – Andreja; Andra; Deja; Dea; Antea; Andrijana (Hrvatska; Srbija; Slovenija); Andramari; Andreu i Andere (Grčka i Katalonija); zatim imena Andreé (Francuska); Andrew ili Odri (Engleska i Škotska) i Andreia (Brazil i Portugalija).

 devojčica-cveće.jpg
Devojčica u prirodi
Izvor: Shutterstock

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Живан

Кум? Кум код Срба је светиња. Кум - србин - кум БОГ на небу - кум на земљи

Najnovije

Vesti

Porodica