Trudnoća nije stanje kada vam je zabranjeno da spremate i čistite stan, mada može da bude dobar izgovor, samo ste sada ipak ograničeni u onome šta smete, šta ne bi trebalo da radite.

Iako će vas sigurno telo upozoriti da preterujete, posebno kada trudnoća odmakne, ipak postoje određeni kućni poslovi koje bi bilo dobro da prepustite nekom drugom, jer mogu da vam pogoršaju neprijatne simptome koje će vas sigruno pratiti u drugom stanju.

Ukoliko ste od onih žena koje misle da i dalje mogu sve i tek sada imate želju da vam stan bude besprekorno čist, ipak gledajte da izbegavate ove kućne poslove, e evo i zbog čega.

Kičma vam je u svakom slučaju opterećena tokom trudnoće, zbog dobijanja težine i rasta stomaka, zato se obratite pažnju u kom položaju usisavate i čistite. Brisanje poda i usisavanje nikada nemojte raditi iz čučećeg položaja i savijenih leđa. Obavezno koristite četke sa dugačkom drškom, i produžne cevi usisivača. Mada bi bilo idelano da usisavnje, čišćenje podova pranje kupatila - prepustite nekom drugom. Jer su fizički zahtevni poslovi i često se u položaju koji može da vas optereti.

Druga bitna stvar, na koju treba da obratite pažnju je dizanje tereta, posebno sa poda. To radite sa savijenim kolenima, iz čučanj, držeći teret obema rukama i sa pravim leđima. To isto važi i za odlazak u kupovinu, nemojte sebe opteretiti sa gomilom teških kesa, kupite praktična kolica sa točkićima.

trudnoća-čišćenje.jpg
Shutterstock Trudnica čisti pod

Možda ranije niste obraćali pažnju na hemiju koju koristite prilikom čišćenja, sada je to jako bitni.Postoje određena sredstva za čišćenje koja trudnice ne bi trebalo da upotrebljavaju jer su toksična. To su, pre svega, ona koja uklanjaju masnoću, koriste se za dezinfekciju, kao i takozvani izbeljivači.

Umesto hemijskih sredstava trebalo bi da koriste ona koja su na biljnoj bazi, prirodna, bez mirisa i agresivnih sastojaka. Takođe, limunovim sokom ili alkoholnim sirćetom, može da se opere kupatilo i očisti kamenac u kuhinji. Soda bikarbona može uspešno da zameni abrazivna hemijska sredstva.

Sada nije samo važno vaše zdravlje, već u sebi nosite bebu koja se razvija i svako izlaganje toksičnim materijama može da bude jako opasno. Zato se preporučuje da žena tokom trudnoće pažljivo čita uputstvo za upotrebu na ambalaži, kao i da prilikom spremanja stana otvori sve prozore.

umor-trudnica-čišćenje.jpg
Shutterstock Umorna trudnica čisti stan

I još jedan skriveni simptom koji nikako nemojte da ignorišete posebno pri kraju trudnoće, a to je umor. Sve kućne poslove koje obavljate kao što su peglanje, sređivanje stvari i pranje sudova, obavezno skratite. Najbolje je da napravite plan, kada i šta ćete raditi i tako sve obaveze razvucite na nekoliko dana, umesto da sve završite u jednom.

U poslednjem mesecu trudnoće obavljajte samo lakše kućne poslove da ne biste većim fizičkim naporom izazvali "lažne kontrakcije", koje mogu da vas uplaše da je porođaj već počeo.

(Yumama)