Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ONAJ KO JE SJAJAN I VREDAN KAO ZLATO: Mnogi misle da je ovo moderno muško ime, retko ko zna da je u pitanju staro srpsko

Autor Radmila Ilić

Iako mnogi smatraju da je ovo ime koje se tek poslednjih godina pojavilo, u pitanju je staro srpsko ime i ima divna značenja.

 Dete, dečak, igra Izvor: Shutterstock

Staro srpsko ime koje ima slovensko poreklo bilo je vrlo popularno ranije ali se zaboravilo. Poslednjih godina je sve popularnije, pa mnogi misle da je u pitanju 'moderno' ime.

U pitanju je ime Relja!

Možda će vas zanimati

Značenje muškog imena Relja

Prenesena značenja imena Relja su – "osoba koja hrli prema svojoj sreći"; "onaj ko je brzoplet i nepromišljen"; "onaj koji je sjajan i vredan kao zlato"; "onaj ko ne razmišlja i ko je naivan"; "onaj ko je vredan divljenja i poštovanja"; "onaj ko je žustar i ko je brz u razmišljanju i delanju".

 Beba
Beba
Izvor: Shutterstock

Poreklo imena Relja

Osnovna je etimološka pretpostavka da je ime Relja poreklom iz staro slovenskog jezika, te da je ili izvedenica od imena Hrebljan, ili od reči "hrliti" u značenju juriti; željno ići; žuriti; sa radošću ići prema nekome ili nečemu.

Jedna manje dokazana teorija etimologa jeste da ime Relja jeste poreklom iz staro hebrejskog jezika i to od ženskog ličnog imena Rahila, u značenju dobar; pitom; kao jagnje; miran; blag.

Nadimci za ime Relja

Ne postoje poznati nadimci za ovo ime jer je samo po sebi kratko. Postoje izvedena imena od Relja, a to su najčešće: Reljan; Hrelja; Reljo; Relio; Raul; Reio; Aurelio; Aurelije.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica