Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nosile su ih princeze i vladarke: Najneobičnija srpska ženska srednjevekovna imena

Pogledajte spisak starih srpskih imena, divnih značenja, i pronađite inspiraciju za svoju devojčicu.

Srpska istorija bogata je i teško ju je sagledati, a u koji god njen delić da zavirimo čeka nas obilje neobičnih, ali često nedovoljno istraženih priča... Još je komplikovanije steći uvid u običaje, kulturu i način života kada je reč o prošlosti tako dalekoj kao što je doba Nemanjića ili ono neposredno nakon njihove vladavine.

Veo zaborava posebno je pao na žene u tom periodu, koje nisu bile dominantne kao muškarci, i čak ni one kraljevskog roda nisu zapamćene - tek je poneka ostala "živa" u pričama iz srpske istorije. Tragom priče o srpskoj princezi zanimljivog, upečatljivog imena Carici Nemanjić, ćerke kralja Milutina, rešili smo da izdvojimo najlepša i najređa imena ćerki srpskih vladara , za koje vrlo verovatno niste ni čuli.

Povezane vesti

Ovog puta nećemo se baviti njihovim životima niti ćemo navoditi sve ćerke srpskih vladara, već samo one čija su imena jedinstvena, pomalo čudna i nadasve vrlo lepa i upečatljiva.

- Jefimija Nemanjić - ćerka Stefana Nemanje. Ime Jefimija potiče od grčke reči "euphemia", a znači "pristojna, blagoprijatna, uzvišena" ili "koja lepo peva molitvene pesme".

- Komnina Nemanjić - ćerka Stefana Nemanjića

- Brnča Nemanjić (Brnjača ili Prnjača) - ćerka Uroša I Nemanjića. Ime Brnča je uglavnom muško, ali je u slučaju ove princeze ipak bilo drugačije. Tačno značenje imena nije poznato, ali se pretpostavlja da je izvedeno od reči "branati" koja se koristila za označavanje radova u polju.

- Jelisaveta (poznata i kao Elizabeta) Nemanjić - ćerka Dragutina Nemanjića. Ime Jelisaveta je biblijskog porekla, a u bukvalnom prevodu znači "Bog je savršenstvo". Devojke koje nose ovo ime smatraju se "bogom dane".

- Ursula (Urša) Nemanjić - ćerka Dragutina Nemanjića. Ime Ursa (Urša) je latinskog porekla, a u doslovnom prevodu znači medvedica, dok je Ursula umanjenica te reči.

Povezane vesti

- Carica (negde Zorica) Nemanjić - ćerka Milutina Nemanjića. Značenje imena Carica je prilično jasno - ona koja vlada.

- Teodora (Vojislava?) Branković - ćerka srpskog velikaša Vuka Brankovića. Ime Teodora potiče od grčkog "theodoros" što u bukvalnom prevodu znači "božji dar". Po narodnoj tradiciji davalo se detetu koje su roditelji dugo čekali, pa im ga je Bog napokon podario.

- Olivera Lazarević - jedna od petoro ćerki kneza Lazara, poznata po tome što se udala za sultana Bajazita. Ćerku Oliveru imao je i kralj Vukašin Mrnjavčević. Pretpostavlja se da je ime Olivera latinskog porekla i da potiče od reči "olivarius; olivarus" sa značenjem maslina ili grana masline. Postoje indicije da je ovo ime i francuskog, engleskog, italijanskog i španskog porekla, ali na svakom ima isto značenja. U simboličnom prevodu moglo bi da znači "ona koja donosi nadu i mir".

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica