Stručnjak za prirodnu medicinu sajta BellyBelly Nikol Trejsi iz organizacije „Negovani prirodom“ preporučuje budućim majkama da slobodno uživaju u čaju.

„Biljni čajevi su bezbedni i korisni tokom trudnoće, sve dok se ne konzumiraju u prevelikim količinama“, naglašava ona.

Kako dalje pojašnjava, biljni čajevi hidriraju, pružaju telu hranljive materije, a uz to sadrže antioksidante i vitamin C, koji ublažavaju stres. Takođe, određene vrste čajeva mogu ublažiti jutarnje mučnine i, čak, pripremiti matericu za porođaj.

Nikol Trejsi ističe da su najkorisniji sledeći čajevi:

Čaj od đumbira

On ublažava mučninu, pomaže u varenju i rešava stomačne probleme. Trejsijeva preporučuje da se čaj od đumbira pije najviše tri puta dnevno.

Čaj od koprive

Kopriva je bogata gvožđem, magnezijumom i kalcijumom, zbog čega Nikol Trejsi savetuje da se pije jednom do dvaput dnevno.

Čaj od lista maline

Sadrži kalcijum i magnezijum, a trebalo bi ga piti nakon što počne drugi trimestar trudnoće. Blagotvorno deluje na matericu, a preventivno na pojavu postporođajne hemoragije.

Čaj od lista maslačka

 „Ovaj čaj pomaže pri kraju trudnoće ukoliko žena pati od zadržavanja tečnosti“, kaže Trejsijeva.

Kako objašnjava, list maslačka je bogat kalijumom i ima blago diuretičko dejstvo, zbog čega preporučuje da se on doda drugom čaju.

Čaj od nane

Opušta mišiće stomaka i ublažava probleme ovog dela tela, a uz to pomaže i kod mučnine na početku trudnoće.

Roibos (ili roiboš) čaj

Ne sadrži kofein, a u njemu se mogu naći kalcijum, magnezijum i razni antioksidansi.

Čajevi koje bi trebalo izbegavati

Sudeći po brojnim istraživanjima, kofein je jedna od zabranjenih namirnica u trudnoći jer naučnici veruje da on direktno utiče na težinu ploda. Jedna studija je utvrdila da se on brzo i lako apsorbuje, zbog čega, bez problema prolazi kroz placentu.

Zato ne bi trebalo konzumirati napitke koji sadrže kofein kao što su crni i zeleni čaj, kao i čaj od kantariona.