Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alkohol u trudnoći - nikako!

Konzumiranje alkohola za vreme trudnoće može da uzrokuje smetnje u rastu i razvoju ploda, pa i da dovede do ozbiljnih oštećenja.

 Izvor: Foto: Thinkstock


Buduće majke nedovoljno ozbiljno shvataju posledice konzumacije alkohola, od kojih je najpogubniji fetalni alkoholni sindrom. Jer, na pojedina alkoholna pića se u nekim sredinama gleda kao na "dodatak" jelima, pa ih smatraju prehrambenim proizvodima. Bilo koja količina alkoholnih pića, u bilo koje doba trudnoće, štetna je za plod. Mišljenje uvreženo u narodu da je pivo dobro za mleko, ili crno vino za anemične trudnice, pogrešno je.

Ni kap alkohola!

Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, u trudnoći ne smeju da se piju alkoholna pića (odnosi se na sve vrste), čak ni u najmanjim količinama. Ne postoji razdoblje tokom graviditeta kada je bezbedno da se konzumiraju. Stoga ni pola čaše piva nakon ručka ne dolazi u obzir, na šta mnogi nagovaraju trudnice, sa željom da im ugode.

U trudnoći alkohol nije dozvoljen, čak ni u malim količinama! Jer, za trudnice i njihove bebe, on je naročito štetan

Ali, tako može da se nanese nepopravljiva šteta bebi. Jer, kada mama pije, i beba pije, s obzirom da su povezani preko krvnih sudova i posteljice. Sve što trudnice unose u svoj organizam, konzumiraju i njihove bebe! Alkohol je posebno štetan, jer plod nema enzime koji su potrebni za razgradnju alkohola. On onemogućava normalno snabdevanje kiseonikom i hranljivim materijama, koji su neophodni za normalan razvoj detetovog mozga i ostalih organa.

Potvrda lošeg uticaja

Još od antičkih vremena, znalo se da je alkohol štetan u trudnoći, zbog čega se nastojalo da se buduće majke spreče u njegovom konzumiranju. Zakoni stare Kartagine, mudrosti jevrejskog Talmuda, kao i preporuke Platona i Aristotela, na različite načine su dovodili alkoholizam u vezu sa lošim ishodom trudnoće, ali i po zdravlje bebe. Stotinama godina kasnije, u Engleskoj je 1899. objavljen prvi naučni rad o istraživanju uticaja alkohola na zdravlje dece, i njegovom pogubnom delovanju.


Moguće posledice fetalnog alkoholnog sindroma■ usporen telesni rast■ promenjene crte lica■ anomalije unutrašnjih organa■ promene u građi mozga■ mentalna retardacija■ poremećaji u ponašanju■ smetnje u učenju i prilagođavanju

Tek 1968. godine, francuski lekar Lamoan je objavio otkriće o simptomima koji su uzrokovani teratogenim učinkom alkohola (uzrokovanje anomalija kod ploda). Istraživanja se od tog vremena intenziviraju, a 1973. godine američki lekar Džons otkriva specifičan skup simptoma, koji je danas poznat pod nazivom fetalni alkoholni sindrom.

Teški poremećaji

Posledice konzumiranja alkohola može da bude pobačaj, mrtvorođenje, prevremeni porođaj i postporođajne komplikacije kod novorođenčeta. Međutim, postoje i razna oštećenja koja su vidljiva na bebi, a koja spadaju u fetalni alkoholni spektar - FASD. U pitanju je zajednički naziv za sve poremećaje koji se javljaju kod dece izložene alkoholu tokom trudnoće, a fetalni alkoholni sindrom - FAS je najteži od njih. Deca sa fetalnim alkoholnim sindromom imaju usporen telesni rast, promenjene crte lica, anomalije unutrašnjih organa, promene u građi mozga i psihičkom razvoju, a mogu i da pokazuju znakove mentalne retardacije, kao i poremećaje u ponašanju.

Posledice sa odloženim dejstvom

Simptomi sindroma ne moraju da budu vidljivi odmah nakon rođenja, već mogu da se pokažu i tokom odrastanja.

Alkohol onemogućava normalno snabdevanje kiseonikom i hranljivim materijama, koji su neophodni za normalan razvoj bebinog mozga i ostalih organa

Fetalni alkoholni sindrom ne prolazi, ne može da se izleči, već bolesno dete ima teškoća kasnije, kao odrastao čovek, tokom celog života. Konzumiranje alkohola je uvek štetno za trudnice, a najopasnije je opijanje većom količinom za kratko vreme. Učinak alkohola je individualan kod svakog deteta, a zavisi od niza faktora vezanih za majku i plod (stanje uhranjenosti, prehrambene navike, genetika). Dakle, alkohol ne mora da prouzrokuje poremećaje kod svakog deteta, jer je i svaka trudnoća različita. Međutim, šteta za neku decu je toliko velika da nijedna razumna trudnica ne bi trebalo da prihvati taj rizik i konzumira alkohol! Stoga bi na svakom alkoholnom piću sa razlogom trebalo da stoji upozorenje kako je štetno za buduće majke, kao što je to slučaj sa cigaretama. 

Snežana Damnjanović Mitić

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica