Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trudnoća bez partnera - korisni saveti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi kroz veliki broj promena i stvari na koje mora obratiti pažnju.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Priličan broj trudnica koje se nađu u situaciji bez partnera okružen je pažnjom i brigom roditelja, koji budno prate njihovo zdravstveno stanje i promene raspoloženja, pomažu oko kućnih poslova i slično. U većini slučajeva, roditelji će odmah odreagovati kada je to neophodno i potruditi se da buduća mama i njena beba budu dobro. O kvalitetu života, samoći, ali i svemu što trudnoća bez partnera donosi, detaljno je ispričala Neda Subota.

Kvalitet života se menja

Nažalost, ima dosta roditelja koji nisu upućeni u odnos njihove ćerke sa partnerom, jer nisu bili u najboljim odnosima. Jednako je teška situacija ukoliko roditelji nisu u blizini ili ne mogu da dođu (žive daleko, stari su, bolesni), ili ako buduća majka nema roditelje.  

Kada trudnica ostane bez partnera, njen kvalitet života se iz osnova menja. U tom slučaju se urušavaju elementi svih oblasti osnovne strukture kvaliteta života. Odnos sa partnerom više nije važan životni projekat u kome su se smenjivale uloge u komunikaciji, planiranju, razmeni emocija, druženju. Prekid veze ili razvod izaziva osećaj nepotrebnosti i odbačenosti u svemu što je uloženo u jedan odnos, a to razvija osećanje usamljenosti. Usamljenost predstavlja pasivno stanje u kome se osoba oseća kao da je izolovana, što uzrokuje neraspoloženost, tugu i druga loša osećanja. Sve ono što je radila, planirala i ulagala sa partnerom, po njegovom napuštanju zajednice treba da nastavi sama.

Samoća je često stvar izbora

Partnerski odnos sadrži i dogovor između osoba, posebno kada žena čeka bebu. On se sastoji u prestrukturiranju fizičkih aktivnosti i određenih mentalnih napora trudnice na poslu, ili u vezi sa učenjem, ili u odnosu na aktivnosti sa prvorođenom decom u porodici. Usamljena trudnica može da se oseća otuđeno, bespomoćno, klonulo, da oseća strah, ljutnju, nemir, ali i da samu sebe sažaljeva, u smislu: "Ružna sam, glupa, nezanimljiva, spora, bezvredna...". Usamljenost smanjuje samopoštovanje, a njegov nizak nivo je povezan sa tugovanjem i depresivnošću. Jačina osećanja usamljenosti varira tokom dana i nedelje, zavisno od aktivnosti trudnice, kao i motivacije iz njenog najužeg okruženja. Prisustvo roditelja, familije i prijatelja je najvažnije za vreme vikenda ili praznika, a posebno je značajno ukoliko žena održava trudnoću (kada je minimalno pokretljiva). 

Povezane vesti

Mnoga savremena istraživanja su pokazala da je samoća češće nečiji izbor nego što je nametnuta. Inače, sam pojam ima višestruko značenje. U partnerskom odnosu trudnica, kao i njen partner, imaju slobodu izbora vremena koje žele da provedu sami, a da pritom budu dobro raspoloženi. Naime, važnost se pridaje nekom minimalnom vremenu u toku dana, potrebnom da osoba bude sama, bez partnera ili drugih ljudi. Vreme samovanja može da potroši u nekoj aktivnosti koju će da obavlja više automatizovano, ili da se pasivno odmara.

Biti sam, razmišljati o danu koji je prošao, usredsrediti se na razumevanje sebe i vlastitih potreba veoma je važno za psihološku ravnotežu svakog čoveka. To su trenuci kada može da dođe do pravog opuštanja, što je svakoj trudnici neophodno.

Međutim, prekid sa partnerom može kod trudnice da produži i uveća osećanje usamljenosti kao izuzetno neprijatnog doživljaja.

Napravite svoj životni projekat

Posle prvog naleta tuge i spoznaje da je ostala sama sa svojom trudnoćom, žena ima priliku da napravi novi, drugačiji životni projekat za sebe i dete koje očekuje, jer ona ni u kom slučaju nije sama. Buduća majka treba da se aktivira, da razmisli o važnim životnim aspektima, kao što su:

 - Rešavanje stambenog prostora za nju i dete (sama ili u zajednici sa roditeljima, ili nekim drugim)

- Mesečni materijalni prihodi (raspoloživa sredstva, samostalna ili udružena)

- Pitanje zaposlenja (nalaženje posla, tekući posao, izgledi za promenu posla u nekom kasnijem periodu)

- Moguće dalje učenje radi sticanja diplome, pohađanje kursa ili prekvalifikacija

- Rešavanje zdravstvenih pitanja ako ih ima ona ili bilo koji član njene najuže porodice (što zahteva otvorene razgovore i planiranja)

- Briga o sopstvenom izgledu, vezano za zdravlje, što može da podrazumeva nutricionistu, ali i određene fizičke vežbe

- Materijalne mogućnosti za nabavku kvalitetnih namirnica, kao i osnovnih stvari za bebu i mamu

-  Pitanje pomoći budućoj mami povodom svih aktivnosti u prvim danima posle porođaja (nabavka, kuvanje, pranje, peglanje, čišćenje, pomoć oko kupanja, presvlačenja, hranjenja)

- Pitanje dalje komunikacije i druženja sa zajedničkim prijateljima, kao i sopstvenim prijateljima pre stvaranja zajednice. Nekada je potrebno da se i druga strana potrudi kako bi se prijateljstvo održalo

Povezane vesti

Nekoliko pravila ponašanja:

1. Potrebno je da se dobro razmisli o sopstvenom položaju, da se preispitaju lična očekivanja, razrade strategije za rešavanje svih važnih životnih aspekata. Drugim rečima, trudnica odgovara na pitanja koji problem rešava i kako ga rešava. Na taj način podiže sopstveni nivo odgovornosti, samostalnosti i samopoštovanja.

2. Buduća mama ne bi trebalo da bude previše kritična, već da ozbiljno razgovara sa osobama iz svog najbližeg okruženja, da sasluša svaku od njih, kao i sve predloge pre nego što donese neke značajne odluke. Tako uči da dobro sluša, da izvlači zaključke iz tuđih iskustava, kao i da pomogne drugima kada joj se obrate za pomoć.

3. Bez obzira na trenutno loše osećanje, trudnica nikako ne treba da se povlači, već da smisli kreativne ili zabavne aktivnosti kojima može da se bavi, posebno kada je sama. Ima toliko mnogo aktivnosti u kojima može da uživa, što će joj pomoći da se opusti.  

4. Trudnica može i da se uključi u neku organizaciju koja se bavi humanitarnim radom, kako bi pomagala drugim ljudima. To može da joj bude prilika za novi posao, nove kontakte, ili nova druženja. A na taj način stiče i nova iskustva.

5. Svaku ljutnju treba razrešiti, jer predstavlja negativno osećanje, kako za trudnicu, tako i za njenu bebu. Ne treba stalno analizirati prošlost, pošto to izaziva napetost, a potom i agresiju. Treba samo izvući zaključke na osnovu kojih treba uneti neke promene u sopstveni život.  

6. Veoma je važno da buduća mama bude usmerena ka budućnosti. Dete koje je na putu treba da oseti samo ljubav i pozitivnu energiju, kako bi se pravilno razvijalo i bilo zdravo.

Zapratite nas i na Instagramu!

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica