Kada je majčinstvo došlo na red u životu Teodora Uzelac mame petoro dece i danas porođajnog asistenta, ona se kako kaže apsolutno zaljubila u sve što ono nosi sa sobom. Knjige na temu začeća, trudnoće, porođaja, nege bebe postaju njena jedina literatura i tada pronalazi veliku radost u tome. Odlučuje da joj osnovna profesija da postane posao babice, nega i podrška ženama.

“Danas, ja sam personalni porođajni asistent, i student medicinskih strukovnih studija. Takođe, ja sam mama Alekse, Nade, Milice, Jevrema i Vide, i naše porodične aventure delim na društvenim mrežama pod nazivom Mom from East Side.

Za Yumamu nam priča o svom iskustvu porođaja kod kuće, šta su za nju bile prednosti u odnosu na prethodne bolnička iskustva rađanja:

“Prednost porođaja kod kuće je ta što se žena porađa sama, i svedoči svojoj snazi. Ne treba joj niko da joj kaže kada i kako da gura, to njeno telo, njena materica vekovima unazad zna sama. Prirodan, nemedikalizovan porođaj dozvoljava ženi da upozna sve svoje mogućnosti, sposobnosti i veštine, koje joj daju snagu za sve ono što je čeka dalje na putu majčinstva.”

Kao porođajni asistent Teodora odgovara šta joj je bilo neophodno da se pripremi, obezbedi za porođaj kod kuće.

“Porođajni asistent edukovan i sertifikovan za porođaj kod kuće je tu da u sklopu psihofizičke pripreme za porođaj obaveštava ženu šta je sve potrebno za porođaj kod kuće, šta je to što trudnica treba da pripremi, a šta babica donosi na porođaj. Prvenstveno su to nepromočive prostirke koje će zaštiti nameštaj, peškiri, tetra pelene, ćebe, kese za smeće, papir, vlažne maramice, posuda ili kese za povraćanje, posuda za posteljicu, mrežaste gaće i ulošci. Takođe je važno da se spremi nešto od hrane, za trudnicu med, urme, dosta vode, čaj od lista maline, kao i hrana za sve ljude koji prisustvuju porođaju.”

Iskustvo porođaja kod kuće
Prvatna arhiva Teodora Uzelac 

Kako je izgledao vaš porođaj kod kuće?

“Iskustvo trećeg bolničkog porođaja me je nateralo da pomislim da ja mogu da se porodim sama, bez medicinske pomoći, kod kuće. Uspela sam tokom tog trećeg porođaja da odbijem konstantno ležanje na leđima, bila sam dosta na nogama, i shvatila sam da kada slušam svoje telo i signale koje mi ono šalje, i pustim da intuitivno postupam, sve bude savršeno. Moj prvi porođaj kod kuće, je i moj prvi porođaj u Srbiji, tj. moj četvrti porođaj. Povratak u Srbiju me nije uopšte plašio, i nisam imala nikakve nedoumice, ali samo pomisao da treba da se porodim u porodilištu u Srbiji, za mene je bilo nezamislivo. Bila sam u petom mesecu trudnoće kada smo se vratili iz Amerike. Do mene dolaze samo negativna iskustva, žene koje imaju velike porođaje traume, saveti da spremim novac, jer bez koverte neće niko da te pogleda. Razmišljam da odem u porodilište i da kažem “Ja nemam novca, nemoj niko da me gleda, pustite me da se sama porodim!” Porođajne prakse koje se sprovode u Srbiji, kao što su klistiranje, brijanje, merenje karlice, želela sam da izbegnem i znala sam da mogu to da zaobiđem samo ako ne odem prerano u porodilište. I to je bio prvobitan plan, ne idem u porodilište dok ne bude baš da moram. U 2 sata usred noći sam osetila prve bolove, a u 3:51 sam se porodila, tako da to moranje nije došlo na red, hvala dragom Bogu. Istinski verujem da sam uz molitvu, veru u svoje telo i um imala porođaj o kakvom sam maštala.”

Teodora nam priča i o svom nedavnom petom porođaju i zašto je toliko sve bilo različito sa prethodnim u Americi?

“Peti porođaj sam isčekivala dosta mirnije i spremnije nego četvrti. Već sam se prilagodila na novo mesto života kao što je Kraljevo. Sa druge strane od velikog značaja mi je bila stručna praksa babice u porodilištu, i procedura porođaja, kao što me ni sama ustanova nije više plašila, zato što mi je bilo poznato. U Americi, gde sam se prva tri puta porađala, nakon 34. nedelje trudnoće trudnice sa svojim partnerom, mužem, idu u posetu porodilištu. Na ulazu ih čeka neko od medicinskog osoblja, pokazuje im sve šta mogu da očekuju u tih par dana dok su u bolnici. Objašnjava im se gde da se parkiraju, gde se plaća parking na sat, gde na dan, a gde im je parking mesto besplatno. Gde treba da idu ako porođaj krene u sred noći, a gde ako porođaj krene pre 37. nedelje trudnoće. Kako izgleda prijemna soba, koji se pregledi tu obavljaju. Gde je porođajna sala za carski rez. Kako izgleda restoran i jelovnik… baš sve. Smatram da žene u Srbiji, pogotovo prvorotke imaju strah od porođaja i iz tog razloga što odlaze u nepoznato, i nikada pre nisu videle kako izgleda porodilište."

Iskustvo porođaja kod kuće
Privatna arhiva Teodora Uzelac 

 Koja su to 4 pravila koja moraju da se ispune za kućni porođaj?

“Koliko sam se četvrti put porađajući se oslonila na intuiciju, veru i svoj osećaj, petom iskustvu sam priključila i veliku količinu znanja. Prvo sam se uverila da hormoni u prvom stanju rade kako treba, da bi onda to zdravo prvo stanje moglo da dovede do zdravog drugog stanja. Samo zdrava trudnica i zdrava trudnoća mogu da budu kandidati za porođaj kod kuće. Da kažemo da je to prvo pravilo kućnog porođaja.

Tom prvom pravilu dodajemo drugo koje kaže hemoglobin ne manji od 120. Zbog prevencije krvarenje nakon porođaja važno je da krvna slika ima sve parametre koji su u granicama normalnog, a akcenat je na hemoglobinu.

Treće pravilo je blizina porodilišta. Dešava se da čak i savršeni uslovi dovedu do nepredvidivih situacija gde je potreban transport u porodilište, i iz tog razloga je važno da ta udaljenost bude što manja. U mom slučaju to je bilo 850 metara.

Četvrto pravilo je podrška partnera. Žena se kroz menstruaciju, kroz trudnoću već priprema za porođaj, dok je muškarcu sve to nepoznato, i potrebna je priprema i razgovor i sa muškarcem. Moramo biti pažljivi sa muškarcima, jer oni iz uloge zaštitnika, u porođaju u bolnici, treba da pređu u ulogu ljubavnika pri porođaju kod kuće.”

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik mame za kupovinu prave veličine cipelica bebi Tiktok/yana_mom_