Želite da se dobro naspavate pre nego što beba stigne, a vi ne možete nikako da se namestite? Evo 5 razloga zbog kojih ste verovatno budne veći deo noći tokom poslednjeg dela trudnoće i šta možete da uradite da biste ublažili neke od ovih problema sa nesanicom.

1. Bol u leđima

Bilo da vas leđa bole od dodatne težine i opšte promene u težištu tela ili je to rani znak porođaja (u tom slučaju se neće smanjiti dok ležite), ovo je vrlo čest problem u kasnoj trudnoći. U krevetu se namestite što je moguće udobnije sa puno dobro postavljenih jastuka za podršku i pokušajte da uradite neke vežbe, joga poze da biste opustili mišiće i olabavili ključne tačke. Ležanje sa jastucima za trudnoću, za razliku od stajanja i sedenja, zapravo može pomoći da se oslobodite pritiska koji doživljavate.

2. Brakston Hiks

Osećate se kao da imate kontrakcije? Ako prestanu ili popuste kada legnete ili odete u toplu kupku, najverovatnije su to Brakston Hiks kontrakcije. To je osećaj zatezanja u predelu stomaka koji je uobičajen od oko 20. nedelje pa nadalje i može postati prilično intenzivno kasnije u trudnoći. Ovo je znak da se vaša materica priprema za porođaj i ne treba da brinete. Pre spavanja, pokušajte da se opustite što je više moguće. Podignite noge, tuširajte se toplom vodom i pijte puno vode.

3. Gorušica

Beba raste i gladna je, ali je i toliko velika da imate vrlo malo mesta za hranu u stomaku. Ovo može izazvati gorušica u drugoj polovini trudnoće koja se često samo pogoršava kako beba raste. Takođe se pogoršava kada legnete, što ne olakšava spavanje. Možete pronaći olakšanje u antacidima odobrenim za trudnoću, ali pokušajte da izbegavate začinjenu hranu što je više moguće i jedite nekoliko sati pre spavanja. Takođe možete da se odlučite za male obroke tokom dana kako biste zasitili taj ogromni apetit kao i da podignete glavu kada ležite.

4. Bol od išijasa

Išijadični nerv počinje u donjem delu leđa i ide sve niz zadnjicu do zadnjeg dela nogu, gležnjeva i stopala. Kada se nerv stisne, to može izazvati oštar, peckajući bol ili čak utrnulost duž celog nerva. Iako uzrok tome obično nije trudnoća, dodatno povećanje telesne težine, povećano zadržavanje tečnosti, širenje materice, rastući stomak ili beba koja se smesti u krajnji položaj nadole može da izvrši pritisak na nerv, što dovodi do onoga što je opšte poznato kao „išijas“. ”

Da biste ublažili bol, stavite topli oblog i opustite se u udobnom položaju. Pokušajte da spavate na strani gde ne osećate bol, jer će to ublažiti pritisak na nerv.

5. Nedostatak kontrole bešike

Osećate malo curenja urina tu i tamo? Ne brinite, to je sasvim normalno, iako pomalo sramotno. Dodatna težina i pritisak na bešiku mogu dovesti do nekoliko puštanja kada kijate ili se jako smejete. Ako imate vaginalni porođaj, nažalost, ovaj dosadni simptom trudnoće može ostati neko vreme dok ne obnovite te mišiće. Šta može da se uradi? Vežbajte mišiće karličnog dna. Što su jači i fleksibilniji  to će biti bolji u sprečavanju curenja urina. Uverite se da pijete puno vode i dodajte hranu bogatu vlaknima u svoju ishranu. Ovo pomaže da se izbegne zatvor, što dodaje dodatni pritisak na vašu bešiku.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Gde spavaju bebe u Škotskoj TikTok/bethaniesdiary