Kada ste trudni sa trojkama ili više beba, važno je planirati porođaj. Vaš medicinski tim će razmotriti rizike od prevremenog porođaja. Oni ćeproceniti u odnosu na rizike nastavka trudnoće i za vas i za vaše bebe, na osnovu vaše individualne situacije. Normalna trudnoća traje 40 nedelja. Prosečna dužina trudnoće za trojke je 32 nedelje. Za četvorke, prosečna dužina je 30 nedelja. Nastavak višestruke trudnoće posle 36 nedelja može biti rizičan za vas i vaše bebe. Dakle, obično se smatra da je najbolje ranije rađanje.

Kada odlučujete kada i kako treba da se rode bebe, vaš lekar će uzeti u obzir različite faktore. Vaš medicinski tim će razmišljati o:

 • položaju svake bebe
 • težini svake bebe
 • vašem zdravlju
 • zdravlju beba

Carski rez se obično smatra najbezbednijim kada ima 3 ili više beba. Rađanje trojki ili više vaginalno je veoma retko. Ne preporučuje se zbog većeg rizika od porođajnih komplikacija i mortaliteta odojčadi. Pošto će se skoro sve trojke ili više njih roditi prerano, biće im potrebna posebna nega. Ovo može uključivati boravak u jedinici intenzivne nege novorođenčadi. Važno je da planirate porođaj u bolnici sa svim neophodnim za vas i vašu decu.

Carski rez je obično najbezbednija opcija kada nosite 3 ili više beba. Ovo može biti zbog:

 • položaja beba
 • položaja placente
 • rizika od komprimovanja jedne od placenti ili pupčane vrpce tokom vaginalnog porođaja
 • rizik da se bebe zapetljaju tokom vaginalnog porođaja

Ako će se vaše bebe roditi rano (prevremeno rođene bebe), vaš lekar može preporučiti da vam da injekcije steroida. Injekcije vam se daju pre porođaja. Steroidi mogu pomoći u razvoju pluća vaše bebe. Ovo im može pomoći da lakše dišu nakon rođenja. Steroidi takođe mogu smanjiti rizik od drugih problema kod beba rođenih prevremeno.

Više beba i prevremeni porođaj

Ako očekujete više beba i počinjete porođaj, obratite se svom lekaru ili babici i idite u hitnu pomoć u lokalnoj bolnici. Znaci i simptomi porođaja su isti kao i kod normalnog porođaja. Ovi uključuju:

 • kontrakcije
 • iznenadno pucanje vodenjaka
 • ispadanje sluznog čepa

Tokom trudnoće, čep sluzi zatvara grlić materice. Porođaj najčešće počinje kada čep izađe  iz vagine. Žene koje su trudne sa više beba mogu se poroditi prirodnim putem pre 35. nedelje. Ovo se dešava u oko 3 od 4 slučaja. Odmah se obratite svom medicinskom timu ako imate bilo kakve znake prevremenog porođaja. Možda je moguće usporiti ili zaustaviti porođaj. Najverovatnije ćete biti primljeni u bolnicu. Ako dođete do porođaja spontano, verovatno ćete imati carski rez nakon što stignete u bolnicu.

Dodatna briga za više beba

Bebama rođenim pre 34 nedelje može biti potrebna pomoć u disanju, hranjenju i održavanju toplote. One su u većem riziku od komplikacija nego bebe rođene u punom terminu. Jedinica intenzivne nege novorođenčadi je specijalizovana za negu prevremeno rođenih i bolesnih novorođenčadi. Ova jedinica ima iskusno medicinsko osoblje i opremu. Kada vašim bebama više ne bude potreban ovaj visok nivo nege, mogu biti prebačene u jedinici za specijalnu negu beba.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako devojčica od 5 godina uspavljuje sestricu TikTok/halesmoore