Ponekad se infekcija javlja preko tepiha, kapa, češljeva, peškira, igračaka, stvari na koje je palo krzno ili ljuspice bolesne životinje. Zato nikome ne možete davati lične stvari i ne dirajte ulične životinje, pogotovu u trudnoći. Dermatolog Svitlana Kočergina objašnjava kako se lišaj manifestuje i kako ga lečiti.

Mikrosporija se manifestuje u obliku zaobljenih plakova sa jasnim podignutim ivicama i ljuspama na površini kože. Kosa je takođe pogođena u područjima osipa: ona se lomi iznad površine kože. Zbog ove bolesti nazvana je lišaj. Lezije na koži glave teže se leče, jer se spore gljivica brzo šire kroz kosu. Ranije su pacijenti sa mikrosporijom glave (posebno deca) obično obrijani ćelavo radi efikasnijeg lečenja. Sada ova praksa nije uobičajena, jer postoje jednostavnije metode lečenja.

Kako potvrditi dijagnozu

Potrebno je sastrugati ljuske sa kože uz dalje ispitivanje pod mikroskopom. U ordinaciji dermatologa postoji i specijalna Vudova lampa, kojom možete osvetliti osip i videti zelenkasti sjaj.

Kako lečiti bolest?

Lečenje zavisi od lokacije i veličine osipa. Može biti samo lokalno, uz pomoć antifungalne kreme i šampona, ili uključiti sistemski tretman antifungalnim tabletama. Takođe je veoma važno da vaše ljubimce leči veterinar.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako mačka pokazuje da vas voli TikTok/iiamstormm