Kada saznate da ste u drugom stanju, na osnovu datuma poslednje menstruacije koju ste imali, ali i na osnovu zrelosti ploda, doktor vam obično kaže očekivani termin porođaja.

Međutim, ponekad neke bebe probiju termin, odnosno, porođaj još uvek ne počinje ni posle 40 nedelja, koliko bi trebalo da traje trudnoća.

Postoji razlika i u tome koliko duže beba ostaje u materici posle 40. nedelje – kasnije rođenim bebama se smatraju one koje se rode između 41. i 41. nedelje i šest dana, dok se postterminskim bebama smatraju deca rođena posle 42. ili više nedelja trudnoće, piše baby-chick.com.

Procenuje se da se između pet i sedam odsto trudnoća završi porođajem posle 42 nedelje trudnoće, a postoji nekoliko faktora koji utiču na to da se beba rodi posle termina.

Netačan predviđeni datum

Najčešći razlog zašto dolazi do toga da bebe probijaju termin rođenja je zapravo loše računanje njihove gestacijske starosti. Na primer, kod žena koje imaju duže menstrualne cikluse ili nose krupne bebe može se desiti da se izračuna raniji datum porođaja, pa onda izgleda kao da se beba rodila posle termina.

Manjak hormona

Iako nije poznato šta tačno pokreće porođaj, hormoni svakako imaju važnu ulogu u tome. Manjak hormona poput estrogena ili hormona koji proizvodi placenta mogu da odlože početak porođaja.

Gojaznost

Veće su šanse da gojazne žene prenesu trudnoću, odnosno porode se posle predviđenog termina. Iako naučnici ne znaju sa sigurnošću zašto je tako, smatra se da povećana količina masti u telu utiče na aktivnost hormona i metabolizam, što koči početak porođaja.

Prva trudnoća

Kod žena koje prvi put rađaju su nešto veće šanse da se beba rodi kasnije, mada se ne zna sa sigurnošću zašto je tako.

Genetika

Žene čije su majke rodile bebe posle predviđenog termina porođaja, kao i majke čije su sestre bliznakinje prenele trudnoću, takođe imaju veće šanse da i one probiju termin porođaja. Naučnici smatraju da u tome ulogu igraju genetski faktori.

Ranija iskustva sa prenošenjem trudnoće

Kod žena koje su u prethodnim trudnoćama rodile posle predviđenog termina porođaja, posebno ako se to desilo više od jednom, veće su šanse da i naredna trudnoća bude prenesena.

Šta da očekujete kada beba probije termin

Ukoliko porođaj ne počne posle 40. ili 41. nedelje, verovatno ćete imati nešto češće kontrole kako bi lekari pratili vaše i zdravstveno stanje bebe. Lekari će verovatno pratiti bebin rad srca, a putem ultrazvuka će pratiti i kako beba diše, koliko se kreće, mišićni tonus, količinu plodove vode.

Rizici prenošenja trudnoće

Ukoliko se trudnoća prenese posle 41. ili 42. nedelje, to sa sobom nosi određene rizike.

Veličina bebe

Za sve to vreme koje ostaje u maminom stomaku, beba nastavlja da raste, tako da su veće šanse da ove bebe budu krupne na rođenju. U tom smislu, postoji rizik od zaglavljivanja u porođajnom kanalu, mada lekari proveravaju karlične mere pre porođaja i određuju da li je potrebno uraditi carski rez.

Starenje placente

Ukoliko placenta počne previše da stari, povećavaju se šanse za smanjenje količine plodove vode, kao i za manju porođajnu kilažu bebe. Mala količina tečnosti može dovesti do kompresije pupčane vrpce, što smanjuje i dotok krvi do bebe.

Aspiracija mekonijuma

Mekunijum je prva bebina stolica, a ukoliko je izbaci pre rođenja, postoji rizik da je proguta. Rizik za to se povećava što duže prolazi od predviđenog termina porođaja.

Određeni rizici usled prenošenja trudnoće postoje, ali nemojte da paničite ako prođe 40 nedelja, a porođaj ne počinje. Lekari na čestim pregledima prate stanje bebe i u skladu sa tim donose odluku da li je potrebna indukcija porođaja ili možda carski rez.

BONUS VIDEO:

Kako izgleda porođaj TikTok/ionelennox

(Yumama/N. Z.)