Porođaj carskim rezom nije nimalo lak – ne samo što odjednom imate bebu o kojoj treba da brinete, već ste upravo imali i veliku operaciju stomaka, nakon koje treba da se oporavite dok istovremeno brinete o tom malom biću.

Zbog toga je i najmanja stvar koja može da pomogne ovim mamama da se brže oporave dobrodošla. Dr Zion Ko Lam koja je i sama nedavno rodila svoje dete carskim rezom, vodila se time, pa je odlučila da podeli trik za koji joj je suprug, inače doktor gastroenterologije, rekao da pomaže da se brže pokrenu creva.

Ona je na Instagramu objavila video u kojem objašnjava kako žvakanje žvakaće gume može da pomogne u pokretanju creva posle carskog reza. Dr Ko Lam je rekla da žvaku treba žvakati već dva sata nakon operacije, a zatim je tokom dana žvakati po 30 minuta na svakih nekoliko sati.

"Jedna neprijatna pojava nakon operacije stomaka koja mnoge brine je ozbiljna konstipacija. Kao neko ko inače ima problema sa tim na dnevnoj bazi, pitala sam supruga ima li nešto što mogu da uradim", napisala je doktorka na Instagramu.

"Prva stvar koju je moj muž uradio kada sam izašla iz operacione sale (posle kontakta kože na kožu i dojenja, naravno) je to da mi je doneo žvakaću gumu".

Dr Ko Lam je dalje objasnila da postoji mnogo podataka koji govore u prilog tome da žvakanje žvake u postoperativnom periodu, bilo da je u pitanju carski rez ili kolorektalna operacija, može da ublaži ove tegobe. Posebno, ističe, kada je u pitanju porođaj carskim rezom.

Ona je u svojoj objavi podsetila i na studiju iz 2020. godine u kojoj su posmatrane 372 majke nakon porođaja carskim rezom. Jednoj grupi su davane žvakaće gume bez šećera dva sata nakon operacije i kasnije tokom dana na svaka dva sata, pri čemu su žvaku žvakale po pola sata. Rezultat je, ističe dr Ko Lam da je grupa koja je žvakala žvake imala brže uspostavljanje rada creva, odnosno ispuštanje gasova, a zatim i prve stolice.

Stvar je u tome da žvakanje žvake imitira unos hrane, koju zapravo ne unosite. U tom smislu, vaš sistem za varenje ne mora da radi kako bi svario hranu – koju svakako nećete unositi odmah nakon carskog reza – ali će poslati signal crevima da treba da rade, prenosi everymum.ie.

BONUS VIDEO:

Trik za ustajanje iz kreveta posle carskog TikTok/the360mama

(Yumama/N. Z.)