Majka koja se porodila sa 50 godina kaže da mnogi komentarišu njen izbor da se u tim godinama ostvari u ulozi majke, ali ona tvrdi da se oseća "mudrije" i "posvećenije".

Tatjana Kaplan (54) znala je da želi da ima porodicu sa svojim partnerom, Kenanom Kaplanom (52), koji radi u IT sektoru, a par je počeo da pokušava da dobije bebu mesec dana nakon sastanka.

Nakon tri godine bezuspešnih pokušaja, par je pribegao vantelesnoj oplodnji, ali nakon sedam neuspešnih pokušaja,Tatjana je bila spremna da odustane.

Ona i Kenan otišli ​​su na putovanje po Evropi , ali kada su se vratili, Tatjana je shvatila da joj menstruacija kasni i otkrila je da je zatrudnela prirodnim putem - posle 11 godina pokušaja.

Tatjana je imala laku trudnoću – hodala je i do 6 km dnevno – i rodila je sina Marka Kaplana, koji sada ima četiri godine, carskim rezom. Majka dvoje dece kaže da je postala "mudrija kroz godine" i da je u stanju da posveti više vremena svom sinu.

Ona želi da pruži nadu drugima koji žele da postanu majke kasnije u životu - uprkos tome što neki smatraju da je loše ostvariti se u poznim godinama u ulozi mame.

Tatjana, majka koja ostaje kod kuće, koja živi u Torontu u Kanadi , rekla je: "Osećam da sam se oslobodila ograničenih očekivanja o tome šta je moguće u različitim godinama. Možda se zato ne osećam iznutra u svojih 50 godina. Umesto toga, donela sam novi život u svet. Nadala sam se da ću pokazati ženama da je moguće i važno da ostanu zdrave i da se uklope u svoje 50-te, a ne da rano stare".

Tatjana je svoju ćerku Katerinu (35) dobila sa 19 godina, a devojčica je tatu izgubila kada je imala samo četiri godine. Dugo je ostala sama, ali je Kenana upoznala u februaru 2007. i par je odmah počeo da pokušava da dobije zajedničko dete.

Tatjana je rekla: "Od prvih dana naše veze znali smo da želimo zajedničku porodicu. Kako sam se približavao 39. godini, a su se pokrenuli, a san o detetu postao je previše jak da bih ga ignorisala. Moj partner i ja smo počeli da pokušavamo da začnemo odmah kada smo počeli da živimo zajedno, samo mesec dana nakon našeg prvog sastanka."

Posle brojnih neuspelih vantelesnih oplodnji, par je odlučio da krene na putovanje od Antalije u Turskoj do Montserata u Španiji u leto 2018. kako bi poboljšali raspšoloženje. Tatjana je rekla: "Molila sam se za privilegiju i radost majčinstva. Posle 11 godina nade i sanjanja, zajedno sa sedam neuspešnih pokušaja vantelesne oplodnje u saradnji sa vrhunskim klinikama za plodnost i dva pobačaja, moja nada da ću nositi dete je skoro nestala."

U januaru 2019. Tatjani je sinulo da joj menstruacija kasni. Rekla je: "Žurila sam da se testiram, tiho se moleći za pozitivne rezultate. Kada mi je muž pokazao rezultat koji je bio pozitivan, vrisnula sam tako glasno da je cela bolnica čula.

"Bila sam blagoslovljena srećom i privilegijom prirodne trudnoće. Nije li čudo kako me je majčinstvo pronašlo nakon što sam medicinski iscrpila sve opcije i bila na kraju svog puta? Sve te godine čekanja, sva razočarenja, samo da bih uspeo kada sam ga najmanje očekivala. Doživeti trudnoću prirodnim putem, nakon neverovatne borbe za začeće, zaista je čudo."

Tatjana je imala glatku aktivnu trudnoću, ali je imala carski rez. "Dok su mi ga stavljali na grudi, plakala sam od radosnice, govoreći mu kako smo zajedno stigli ovako daleko i zahvaljivala mu se na njegovoj snazi. Moj muž je bio svedok porođaja i prvi je pogledao našu bebu. Oboje smo jecali od silnih emocija. Neverovatno, samo pet sati posle operacije, počela sam da hodam hodnicima i da se držim za zid kao podrška. Neke mlađe mame još nisu mogle da ustanu."

Tatjanin sin, koji sada ima dve godine, je "fascinantan" i "radoznao". "Smatrala sam da je roditeljstvo mog sina kao 50-godišnje žene drugačije iskustvo. Tokom proteklih decenija otkako sam postala majka tinejdžerka, nastojala sam da razumem dublje značenje života i dozvolim svojoj duši da postane mudrija tokom godina. Nastojim da prihvatim svaki trenutak koji delimo – bilo da su ti trenuci veliki ili mali – sa većim poštovanjem i prisustvom. Kao zauzet student i radnik sa obavezama kada je moja ćerka bila mlada, nažalost, nedostajao mi je luksuz da se potpuno uronim u njeno rano detinjstvo ispunjeno čudima." - prenosi The Sun.

BONUS VIDEO:

Mama koja ima 25 godina trudna je bez prestanka od 2014 TikTok/thechavezfamilyy

(Yumama/T.A.S.)