Izostanak menstruacije prvi je znak koji može ukazivati ​​na trudnoću.

Iako se na tržištu mogu pronaći kućni testovi koji mogu utvrditi da li je reč o trudnoći, u nekim delovima sveta se i dalje koriste narodni trikovi iz kućne radinosti koji navodno mogu otkriti trudnoću. 

Napredovanjem medicine smo dobili mnoštvo mogućnosti za proveravanje trudnoće, a naše bake nekada nisu imale te privilegije, pa su koristile neke od ovih načina. Ovi testovi nisu naučno potvrđeni, niti ispitani, pa vam ne možemo garantovati da je rezultat u potpunosti ispravan. Možda je u pitanju istina, a možda slučajnost.

Prašak za izbeljivanje 

Kaže se da ova metoda daje najtačniji i najbrži rezultat u odnosu na druge metode iz kućne radinosti. Mokraći se dodavalo malo praha za izbeljivanje. Ako smesa stvara penu, trudni ste, a ako nema pene, niste trudni.

Šećer

Ova metoda bila je najrasprostranjenija kada nisu postojali savremeni testovi za trudnoću. U jednu kašiku šećera dodavala se jedna kašika urina.

Ako šećer počne da stvara grudvice, to znači da trudnoća postoji, a ako se šećer brzo otopi, nema trudnoće.

Pasta za zube

Važno je bilo da bude bele boje. U posudu se stave dve kašike bele zubne paste i doda joj se uzorak urina. Ako zubna pasta promeni boju i postane penasta, žena je u drugom stanju.

Sirće

Da, čak i sirće je korišćeno prilikom testiranja trudnoće. U plastičnu posudu su stavljane dve kašike sirćeta, doda mu urin i potom se promeša. Ako sirće promeni boju i počne da stvara mehuriće, trudnoća postoji. 

So

Ovaj test deluje poput testa sa šećerom. Ako so stvori kremasto bele grudvice, to pokazuje pozitivan rezultat. Ako se takav učinak ne primeti, to može da znači da nema trudnoće. Naravno, ovaj test se opet temelji na tradiciji i nema naučnih dokaza.

Sapun

Za izvođenje ovog testa se koristio bilo koji sapun koji se polije urinom. Ako stvara mehuriće, znači da postoji trudnoća.

Soda bikarbona

Dve kašike sode bikarbone se spoje sa dve kašike mokraće.  Mehurići su i u ovom slučaju pokazivali trudnoću.

Vino

Pola čašice vina i jednaka količina urina. Ako se boja vina nakon deset minuta promeni, to znači da je žena trudna.

Jesu li ovi testovi naučno pouzdani?

Iako su mnoge generacije koristile domaće testove i iza njihove upotrebe stoji dugačka istorija, morate znati da ne postoji potvrđeni naučni dokaz da bilo koji od ovih testova daje 100 posto tačan rezultat. Svaki rezultat može biti i slučajnost. 

Yumama vas savetuje da trudnoću uvek potvrdite testovima na trudnoću i obaveznim odlaskom lekaru.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)