Savremena deca, koja još nisu naučila da čitaju i pišu, vešto rukuju sa mobilnim telefonima svojih roditelja. Znaju da se igraju, gledaju video, slikaju. Ipak, imati svoj telefon je velika odgovornost. Natalija Derbeneva, dečji psiholog i suosnivač dečijeg vrtića u Rusiji, rekla je za portal gazeta.ru kada ga kupiti, kakav treba da bude i o čemu treba voditi računa pre kupovine.

Kada je vreme da svom detetu kupite telefon?
"Nema potrebe da žurite da nabavite telefon za svoje dete, posebno sa pametnim telefonom. Najbolje vreme da se prvi telefon pojavi je pet do sedam godina. Naravno, dete, zagledano u senzorne sprave svojih vršnjaka, može od vas tražiti istu. Ipak, biće bolje da prvi telefon bude najjednostavniji.

Treba shvatiti da je bilo koji gadžet ozbiljna smetnja za dete. Svi roditelji koji dolaze na konsultacije žale se da im deca ne učestvuju u porodičnom životu i ne komuniciraju sa roditeljima i vršnjacima, jer im je zanimljivije da budu na telefonu.

I to je lako objasniti: uz pomoć telefona vrlo brzo i bez napora dobijamo dozu dopamina i, nažalost, postajemo zavisni od tako jednostavnog zadovoljstva. Shodno tome, dete koje je već naviklo da uživa u igrici na telefonu ili crtanom filmu teško da će izabrati knjigu ili šetnju sa vršnjacima kao slobodnu aktivnost. Vremenom, ovo ponašanje može poremetiti njegov razvoj i emocionalnu inteligenciju.

Štaviše, što je dete mlađe, stalna upotreba gadžeta negativno utiče na njega, a zavisnost se razvija brže. Sve ovo dovodi do činjenice da mehaničko odvikavanje od telefona izaziva histeriju, valjanje po podu, agresivno ponašanje i tako dalje. Ovo je pravo "povlačenje", a o takvim slučajevima redovno saznajemo u konsultacijama sa roditeljima. Na primer, jedan naš učenik je nedavno šutnuo i ujeo svoju baku jer mu je oduzela telefon. Toliko da joj je oštetio tetivu na ruci. Štaviše, dete je već prilično staro (devet godina), potpuno normotipično i dobro razvijeno za svoj uzrast.

Roditelji treba da upamte da čak i da bi koristilo jednostavan telefon, dete mora imati neke veštine i znanja. Na primer, znati brojeve i savladati jednostavan račun, znati imena roditelja, njihove brojeve telefona i kućnu adresu, imati opšta znanja o svetu oko nas i prirodi stvari. Zbog toga nema potrebe da žurite sa kupovinom visokotehnološkog uređaja.

Kako pripremiti dete za kupovinu telefona
Ako ipak kupite pametni telefon, onda iskustvo korišćenja treba da bude što bezopasnije za dete. Da biste to uradili, morate uspostaviti neka pravila. Oni će pomoći ne samo deci, već i samim roditeljima da nauče odgovoran odnos prema gadžetima i kako da postave prioritete.

Podesite vreme i mesta na kojima možete da koristite telefon. Na primer, u našem vrtiću je potpuna zabrana gadžeta: na početku dana ostavite telefon ili pametni sat, a na kraju ga odnesete. Takođe, možete zabraniti upotrebu telefona u školi ili dok radite domaći zadatak. Ovo je važno učiniti kako bi dete naučilo da se koncentriše na nešto drugo osim na telefon.

Ako je to teško sami, pokušajte da postavite privremeno ograničenje za korišćenje telefona ili aplikacija na njemu. Na taj način ćete naučiti svoje dete da pravilno upravlja svojim vremenom. Ne zaboravite na higijenu informacija. Ova praksa je korisna ne samo za dete, već i za roditelje, pomoći će da se ograniči upotreba gadžeta.

Na primer, možete postaviti pravilo da ne možete da koristite telefon dok jedete ili pre spavanja. Veoma je važno da pravila funkcionišu za celu porodicu. Ako ih se nijedna odrasla osoba ne pridržava, onda takva praksa neće dati nikakve rezultate. Ili će možda čak negativno uticati na komunikaciju deteta sa roditeljima.

Lični primer je najvažniji. Ova tačka je usko povezana sa prethodnim, jer deca kopiraju sve što rade odrasli koji su im značajni. Kada majka ili otac uzmu telefon u ruke umesto knjige ili listaju društvene mreže tokom porodične večere, dete će početi da radi isto.

Ne morate da čekate da iznenada uzme knjigu ili zagonetke dok provedete veče sa pametnim telefonom.
Ako ste i sami zavisni od gedžeta, ali pokušavate da svom detetu objasnite suprotno, ovo je pravi dvostruki standard. Kontradikcija između roditeljskih reči i postupaka verovatno će potkopati detetovo poverenje, a da ga ne nauči kako da pravilno koristi telefon.

Nije moguće potpuno izbeći gedžete, jer živimo u doba tehnologije, ali iskustvo kupovine telefona za dete možete učiniti prilično ugodnim za celu porodicu. Veoma je važno da objasnite pravila informacione bezbednosti i higijene, da kažete da ćete rado pomoći svom detetu da sve shvati. Telefon, kada se kupi u odgovarajućem uzrastu i u skladu sa pravilima, prilika je za učenje nezavisnosti i odgovornosti, donošenja informisanih i odraslih odluka i rukovanja ličnim stvarima."

BONUS VIDEO: 

Kako devojčica od 5 godina uspavljuje sestricu TikTok/halesmoore

 (Yumama/T.A.S.)