Iako nakon drugog porođaja većina žena zna šta ih čeka drugi put, uvek postoji strah da li će proći kroz isto iskustvo ili će im biti makar malo lakše.

1. Drugi porođaj je kraći

Dok prvi porod prosečno traje 18 sati, drugi porođaj obično traje kraće, prosečno oko osam sati. Naravno, da će kod svake žene biti različito, ali većina žena ima kraći drugi porođaj. Tokom druge trudnoće i porođaja tvoji ligamenti su se opustili i rastegnuli pa će beba puno lakše izaći.

2. Trudovi dolaze puno brže

Mišići i ligamenti u vagini već su stvarali prostor za bebu i gurali je van, tako da drugi put sve ide brže. Naravno ni to nije kod svake žene isto, kod prvog porođaja napon prosečno traje od 20 minuta do 3 sata, dok je kod drugog puta taj prosek jedan sat (čak i manje). Prvi put ti je sigurno bilo teško i nisi znala napinjati se, a sada ćeš imati više iskustva i znaš šta točno trebaš raditi.

3. Druga trudnoća prosečno traje kraće

Trudnoća traje 40 nedelja. Znaš da se početak tvoje trudnoće računa od prvog dana tvoje zadnje menstruacije. Prva trudnoća prosečno traje 41 nedelju i 3 dana (10 dana duže). Druga trudnoća prosečno traje 40 nedelja i 3 dana. Tvoje telo je već prošlo trudnoću i hormoni će delovati brže.

Trudnoća, porođaj, trudnica
Shutterstock Porođaj

4. Grčevi nakon porođaja su manji

Prirodno je da osećaš matericu prvih tri do pet dana kada tvoja beba počne dojiti. Kada tvoje dete počne sisati, telo oslobađa hormon oksitocin koji pomaže da se zaljubiš u bebu, ali se i materica počne skupljati odnosno grčiti kako bi se smanjila na veličinu pre trudnoće, grčevi su slični kao kod menstruacije.

5. Veće samopouzdanje na porodu i u majčinstvu

Iako će tvoj drugi porođaj biti drugačiji od prvog, sada ćeš biti upućena u celi proces i znaćeš šta treba očekivati. Verovaćeš svom telu i bićeš svesnija šta dolazi na kraju - najslađa nagrada ikad. Već si mama koja ima samopouzdanja.

Mnoge mame kažu da puno više uživaju u drugoj trudnoći i majčinstvu jer se manje brinu i više veruju sebi.

(Yumama)