Svaka žena je različita, drugačije oseća bol i kontrakcije pred porođaj, ali da bismo vam približili ono što treba da primetiti kada se beba sprema za dolazak na svet, prenosimo vam nekoliko izjava ginekologa.

Mnoge trudnice se plaše da li će prepoznati kontrakcije pred porođaj, ali obično dobiju savet: "Kada počnu, znaćeš". Međutim, kakav je osećaj kada imate trudove?

Najjači grčevi koje možete da zamislite

Često se trudovi upoređuju sa menstrualnim grčevima, samo mnogo jačim.

"Trudovi počinju poput menstrualnih grčeva, a osećaj grčenja vremenom postaje sve jači", rekao je doktor Pail, direktor odeljenja za zdravlje majki i dece u bolnici u Meksiku.

Možete osetiti stezanje materice. To su snažne kontrakcije koje guraju bebu u položaj za porođaj i prolazak kroz porođajni kanal, tako da možete osetiti kako se mišići materice grče i opuštaju.

"To je zapravo snažan grč mišića, kontrakcije cele materice", kaže ginekolog Bart Patermen iz Hjustona, i dodaje kako se bol može osetiti duboko u abdomenu, po celoj levoj ili desnoj strani tela, ili u leđima.

Trudovi mogu podsećati i na bol zbog nagomilanih gasova,a neke mame ih upoređuju i sa pritiskom koju osetite kada imate potrebu za velikom nuždom. Ako imate takve bolove, i ako se ne smanjuju ni nakon odlaska u WC, moglo bi se raditi o trudovima.

Bolovi u leđima su takođe jedan od znakova trudova.

"Stezanje, grčevi i ponekad nepodnošljiva bol u leđima mogu biti posledica položaja deteta, ali nekad je to jednostavno način na koji žene doživljavaju bol", kaže doktor Patermen.

Trudnica, kontrakcije, bol
Shutterstock Trudnica sa kontrakcijama

Znak da porođaj počinje

Promene u intenzitetu bola mogu biti jasan znak da se porođaj približava. Kako biste bili sigurni, možete pratiti jačinu i učestalost kontrakcija.

"Trudovi prvog porođajnog doba počinju bolnim stezanjima koja traju oko pola minuta i pojavljuju se u pravilnim razmacima od 20 do 30 minuta.Kasnije se jačina kontrakcija povećava, a vreme između njih skraćuje se na 10 minuta i manje, što se smatra da je trenutak da krenete u porodilište. Ipak, ne treba se držati striktnih pravila kada je u pitanju odlazak u porodilište jer je svaka žena drugačija", kaže doktorka Senka Sabolović Rudman, ginekološkinja iz Klinike za ženske bolesti i porođaj.

"Na početku porođaja uobičajena su tri do četiti truda u 10 minuta, a potom u takozvanom drugom porođajnom dobu i pet trudova u 10 minuta. Normalan porođaj karakterišu pravilne, koordinirane kontrakcije materice koje lako i efikasno šire grlić materice. Za normalan porođaj potrebno je oko 200 trudova, a sam porođaj kod prvorotki traje oko 12 sati, a kod višerotkinje pet do osam sati", dodale dr Sabolović Rudman.

(Yumama)