Mnoge trudnice brinu da li će prepoznati početak porođaja kako bi na vreme stigle u porodilište. Ta briga najčešće se javlja kod žena koje su prvi put trudne jer one koje su se već porađale znaju i kako da prepoznaju šta se dešava.

Ako je pred vama porođaj, evo nekoliko znakova koji će vam ukazati da je vreme da krenete u porodilište:

1. Grčevi

Grčevi koji liče na menstrualne bolove mogu da budu prve kontrakcije. Neke trudnice kažu da ih osećaju u stomaku, a druge prijavljuju ovaj osećaj u karlici ili leđima.

2. Pritisak u karlici

Do porođaja bi beba već trebalo da bude okrenuta glavicom ka dole, spremna da izađe, zbog čega možete osećati pritisak u karlici, a olakšanje u gornjem delu stomaka.

3. Krvavi iscedak

Ukoliko primetite iscedak na donjem vešu, koji može biti i krvav, to može biti sluzni čep koji ispada kada grlić počne da se otvara i priprema za porođaj. Svakako, to nije znak da će beba odmah izaći, ali možete očekivati da se to uskoro desi.

4. Pucanje vodenjaka

Ono što najpre treba da znate je da pucanje vodenjaka ne izgleda baš kao u filmovima, kako da vam neko prospe kofu vode niz noge. Može da se pojavi veoma mala količina tečnosti, ali se može desiti i da vodenjak ne pukne, pa da lekari moraju da ga prokidaju.

5. Kontrakcije

Ono što je važno da biste znali da li porođaj počinje je učestalost kontrakcija. Mogu se javiti i Brakston-Hiks odnosno lažne kontrakcije, koje se razlikuju od pravih – one prave se javljaju na 30 do 70 sekundi. Ako brinete da li ćete prepoznati da su u pitanju kontrakcije, znajte da su one poput jakih bolova u stomaku i donjem delu leđa.

Takođe, imajte na umu da nema potrebe da jurite u porodilište čim se javi prva kontrakcija – lekari preporučuju da se u porodilište uputite kada kontrakcije počnu da se javljaju na svakih deset minuta.

BONUS VIDEO:

Kako izgleda ušivanje posle porođaja  TikTok/midwifetok

(Yumama/N. Z.)