Oplođenje je zapravo neverovatan proces koji se odvija u telu, a koji prethodi stvaranju novog života. Možda znate otprilike kako se sve to odvija, ali kada vidite ovaj proces, sve će vam biti mnogo jasnije.

Oplođenje inače podrazumeva spajanje ženskog i muškog gameta, gde nastaje zigot, tj. oplođena jajna ćelija. Ako se sećate lekcije sa časova biologije iz osnovne škole, verovatno ste zapamtili i da prvi hromozom koji uđe u jajnu ćeliju započinje proces oplodnje, tj. začeća.

Izlučeni s*ermatozoidi idu prema grliću materice brzinom od 15 kilometara na sat, a kada dođe do oplodnje, sjedinjuju se sa jajašcem i stvaraju zigot. Nakon toga, zigot se deli i formiraju se placenta i embrion.

Ovim ćelijama je potrebno četiri dana da stignu do materice, a nakon toga se usađuju u zid materice, da bi već u narednim nedeljama počelo hranjenje embriona i razvijanje bebe.

BONUS VIDEO:

SVAKI ŠESTI PAR U SRBIJI SE BORI SA ZAČEĆEM: Šta kažu žene koje su prošle kroz proceduru vantelesne oplodnje (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)