Ako ste se ikada zapitali da li se telesne funkcije kao što je odlazak u toalet nastavljaju tokom porođaja, istina je da se nastavljaju. Buduća mama može tokom ovog čina da se "upiški" ili da "kaki". Deluje sramotno, neprijatno ili teško, ali za babice i doktore to je uglavnom normalna stvar koju ne viđaju retko.

Pre porođaja se radi klistir kako bi se ceva ispraznila i kako bi se smanjio rizik od ovakvih neprijatnih događaja, ali šta kada porođaj krene iznenada i nema vremena za klistiranje? Tada se "nezgoda" može dogoditi i toga se plaše mnoge trudnice.

Zašto dolazi do pražnjenja stolice tokom porođaja? Zato što isti mišići koje koristite za izbacivanje creva su isti oni koji se koriste za izbacivanje bebe, pa se tokom napetosti i guranja može desiti izbacivanje stolice. Iako je neprijatno, stručnjaci kažu da pražnjenje creva može otvoriti put bebi da izađe iz porođajnog kanala.

Način na koji je vaša beba pozicionirana u porođajnom kanalu može uticati na to kako se osećate tokom porođaja, uključujući osećaj pritiska kao da morate da "kakite". Na primer, kod nekih ljudi koji osećaju potrebu da idu u toalet tokom porođaja, može se desiti pražnjenje creva.

Položaj bebe može izazvati dodatni pritisak na creva
Optimalni položaj za izbacivanje bebe je sa potiljkom gore prema bešici i licem koje gleda nadole u ​​rektum, ali ako je vaša beba okrenuta na drugu stranu, to može izazvati veći pritisak na creva. Imajući to u vidu, bez obzira na to u kom položaju je vaša beba, i dalje se pražnjenje može dogoditi. Mnoge žene pod bolovima nisu ni svesne da se dogodilo, a ukoliko se dogodilo, to je stvar koja se često događa i osoblje je toga svesno. Zbog toga nema razloga da se osećate loše i neprijatno.

Pražnjenje creva je povezano sa kontrakcijama
Ako ste u ranoj fazi porođaja, vaše kontrakcije nisu uzastopne ili izuzetno bolne i osećate potrebu da "kakite", velike su šanse da zaista morate da odete. Takva potreba se dešava tokom porođaja u tandemu sa svim tim kontrakcijama kao prirodan način oslobađanja prostora za prolazak bebe.

Međutim, ako ste kasnije u porođaju ili ako imate epiduralnu i ne možete stvarno da osetite stvari i odjednom osetite veliki pritisak, kao da treba da imate veliku nuždu, morate što pre pozvati svoju medicinsku sestru. U nekim slučajevima, trudnice osećaju potrebu za pražnjenjem creva kada se zapravo njihova beba približava porođaju. Zato ne pokušavajte da skočite iz kreveta - pozovite svoju medicinsku sestru, za svaki slučaj. Babica može da vam proveri grlić materice pre nego što vas pusti da idete u toalet, za svaki slučaj, piše

Šta je sa drugim telesnim tečnostima?
Osim pražnjenja creva, kretanje kroz različite faze porođaja može doneti čitav niz drugih telesnih tečnosti, od mokraće do amnionske tečnosti. Ako ste u mogućnosti da hodate tokom porođaja, možete jednostavno koristiti kupatilo na uobičajen način. Ako imate epiduralnu, medicinska sestra će možda morati da isprazni bešiku umesto vas (kateter).

Međutim, to je važno jer puna bešika može da blokira i pomeranje glave vaše bebe na odgovarajući način, tako da će vaša medicinska sestra prazniti bešiku u redovnim intervalima tokom porođaja. Neke žene će i dalje moći sami da isprazne bešiku, čak i uz epiduralnu, pa ako je to vaš slučaj, vaša medicinska sestra će postaviti posudu ispod vas da piškite, ali vi i dalje morate da ostanete u krevetu.

Pored urina, najverovatnije ćete doživeti i curenje amnionske tečnosti tokom porođaja. Čak i ako vam je vodenjak već pukao, može nastaviti da curi tokom porođaja. U stvari, možete primetiti da tečnost spontano curi napolje silinom svake kontrakcije.

BONUS VIDEO:

Beba rođena u vodenjaku TikTok/calis.emre

(Yumama/T.A.S.)