Kao mama koja je rodila dvoje dece carskim rezom, ovo je sve što bih volela da sam znala pre porođaja:

1. Vaš lekar će i dalje učiniti sve što može da udovolji razumnim zahtevima

Akušer koji porađa vašu bebu zna da, iako vide desetine novorođenih beba svake nedelje, rođenje vaše bebe je poseban za vas. Oni će se potruditi da vas učine srećnim koliko je to razumno, pa uključite svoj idealni carski rez u svoj plan porođaja. Znam da većina budućih majki ne bi stavila reči idealan i carski rez u istu rečenicu, ali to će vam pomoći da se setite šta ste želeli kada stvari počnu da postaju užurbane. Ako niste sigurni šta se može smestiti u operacionoj sali, napravite svoj plan porođaja unapred i razgovarajte o tome sa akušerom na jednom od vaših redovnih zakazanih termina, piše Mommy nearest.

2. Nema razloga da se stidite

Rođenje je, po prirodi, jedan od najzahtevnijih trenutaka u životu, ali ga porođaj carskim rezom podiže na viši nivo. Ako imate carski rez, biće vam obrijane stidne dlake kako bi medicinski tim mogao pravilno dezinfikovati sve što je blizu vašeg reza. Takođe ćete dobiti kateter jer ćete biti spremni za operaciju. Ponekad će vas lek koji vam daju da umrtvi telo naterati da se tresete i/ili povraćate.

3. Vaša unutrašnjost neće postati vaša spoljašnjost

Svi su čuli onu urbanu legendu o dami koja je izgubila creva posle carskog reza. Ne brinite, vaš doktor će obaviti izvanredan posao vraćajući sve tamo gde ide. Pored toga, postoji nekoliko setova šavova koji drže sve na mestu. Ako je težina svega što gura te šavove prevelika, nosite vezivo za stomak. To će vam pomoći da ublažite pritisak na vaš rez i učiniće sedenje i hodanje mnogo podnošljivijim.

4. I dalje ćete imati postporođajno krvarenje

Iz nekog razloga, mislila sam da je postporođajno krvarenje rezervisano za žene čije su bebe izašle bez pomoći skalpela, ali ispostavilo se da svaka majka mora da nosi uloške u danima i nedeljama nakon rođenja.

5. Postoji lista stvari koje ne možete da uradite najmanje šest nedelja

Iznenadila sam se kada sam otkrila da postoji mnogo stvari koje nećete moći da radite u narednih 6 nedelja posle porođaja. Neka ograničenja su očigledna, poput seksa, bilo kakvog podizanja tereta i korišćenja tampona, ali druga vam možda nisu pala na pamet. Neke aktivnosti za koje nisam očekivala da će mi biti zabranjene bile su vožnja, kućni poslovi i penjanje stepenicama.

6. Dozvoljeno vam je da budete uznemireni što porođaj nije prošao kako ste planirali

Prirodno je da svoju trudnoću provedete zamišljajući kako će se odigrati dan kada se vaše dete rodi. Jednako je prirodno biti uznemiren ako ne završi ništa kao što ste zamislili. Uobičajeno je da žalite za iskustvom kojem ste se nadali, ali ako počnu da se pojavljuju jača osećanja neadekvatnosti ili depresije, razgovarajte sa stručnjakom o tome kako bi mogli da vas prate zbog uobičajenih postnatalnih problema sa mentalnim zdravljem, kao što su postporođajna depresija ili anksioznost.

7. Jedan carski rez ne znači da nećete moći da se porodite drugi put prirodnim putem

Važno je da znate da jedno rođenje carskim rezom ne znači da će buduće bebe zahtevati veliku operaciju abdomena. Vaginalni porođaj nakon porođaja carskim rezom nisu neuobičajeni.

8. Još uvek si prava mama

Bez obzira šta neko kaže o svom rođenju ili vašem rođenju, prirodnom, medicinskom ili na neki drugi način, vi ste prava mama. Presečeni ste na pola da biste bili sigurni da je vaše dete što bezbednije ušlo u ovaj svet. Radite dobar posao. Ne dozvolite da vam neko kaže drugačije.

BONUS VIDEO:

Trik za ustajanje iz kreveta posle carskog TikTok/the360mama

(Yumama/T.A.S.)