Da li čekam dečaka ili devojčicu - pitanje je koje mnogi roditelji sa nestrpljenjem postavljaju. Pol bebe može utvrditi već od 8. nedelje, a evo kako se to dešava i kada možete sa 100% tačnošću saznati pol deteta.

Dečak ili devojčica - da li će lekar moći da da odgovor na prvom skriningu ili ćete morati da sačekate do sredine trudnoće? Šta ako očekujete blizance? Na pitanja za portal parents.ru odgovara stručnjak - Maria Selikhova, akušer-ginekolog iz Rusije.

U kojoj nedelji možete saznati pol bebe?
Ako govorimo o tehnologijama koje su se pojavile tokom protekle decenije, sada postoji neinvazivni prenatalni test koji se može otkriti pol deteta od 8-9 nedelja. Ovo je ranija dijagnoza fetalnog pola od skrininga pomoću ultrazvuka. Buduća majka daje krv iz vene, u genetskoj laboratoriji se iz materijala izoluje fetalna DNK i vrši se dijagnostika. Naravno, glavni cilj testa je da se sa tačnošću od 99,9% utvrde rizici od genetskih bolesti kod fetusa (trizomija 21, 13, 18 hromozoma, aneuploidija na hromozomima X i I i druge genetske abnormalnosti). Pol fetusa se određuje u kombinaciji sa gore navedenim testovima. To se jednostavno ne radi kod svake trudnice.

Ali najranija dijagnoza pola nerođenog deteta je moguća i pre trudnoće. Radi se o genetskom testiranju pre implantacije koji se sprovodi u programu vantelesne oplodnje. Svrha ovog testiranja je da se isključi prenos genetski nezdravog embriona u materničnu duplju, posebno ako su budući roditelji nosioci monogenih genetskih bolesti (karakterističnih za određeni pol), ili naslednih bolesti vezanih za X ili Y hromozom. Za prenos u materničku šupljinu se bira genetski zdrav embrion, što značajno povećava šansu za trudnoću i rođenje bebe kod parova sa porodičnom anamnezom. U nizu zemalja zabranjeni su genetski testovi kao što su NIPT i PGT-A, tako da ne postoji selekcija za rađanje dece na osnovu pola

U kojoj fazi možete saznati pol bebe pomoću ultrazvuka?
Da li će saznati pol nerođene bebe ili ne, uvek je odluka roditelja. Neki parovi odlučuju da sačuvaju iznenađenje do porođaja. Za druge je važno da ove informacije dobiju što je ranije moguće. Razlozi mogu biti veoma različiti: izaberete ime i jednostavno se mentalno pripremite za očekivanje dečaka ili devojčice. Na sreću, prošla su vremena kada je bilo moguće pokušati odrediti pol samo uz pomoć narodnih znakova. Savremena medicina ima sve mogućnosti za to.

Visokotehnološka ultrazvučna oprema koju lekari koriste danas omogućava da se odgovori na pitanje "dečak ili devojčica" već u 11-13 nedelji. U ovoj fazi, u fetusu je jasno vidljiv takozvani genitalni tuberkul, iz kojeg se naknadno razvijaju genitalije ženskog ili muškog tipa. Ako tuberkuloza formira ugao veći od 30 stepeni u odnosu na kičmu, očekujete dečaka. Naravno, ne morate sami da merite ovaj indikator: doktor na ultrazvuku će vam sve reći.

Još jedna referentna tačka koju koriste savremeni stručnjaci je KTR (coccigeal-parietalna veličina fetusa). Veruje se da se pol može pouzdano odrediti sa CTE od 66 mm ili više.

Da li je moguće saznati pol deteta na prvom skriningu?
Skrining ultrazvuk se radi sa 10-13 nedelja, a njegov glavni cilj je da se otkrije kako se beba razvija i da se isključe moguće malformacije. Ali, kao što je gore pomenuto, pol se takođe može odrediti. Tačnost će zavisiti od perioda: u 11 nedelja - 71,9%, u 12 nedelja - 92%, u 13 nedelja - 98,3%. Od otprilike 14 nedelja ova cifra će biti 100%. Inače, za ovo je dovoljan običan 2D ultrazvuk. 3D snimanje ne poboljšava tačnost prepoznavanja pola.

Može li ultrazvuk napraviti grešku u određivanju pola?
Počevši od 13-14 nedelje, pod uslovom da ste kontaktirali iskusnog profesionalca koji radi na dobroj opremi, greške su isključene. Retki su slučajevi kada je pol teško odrediti zbog položaja bebe ili viška težine majke.

Koliko tačno možete odrediti pol blizanaca?
U slučaju blizanaca, nakon 13-15 nedelja, ultrazvuk može precizno odrediti pol beba. Osim u slučajevima kada jedan od plodova leži nepovoljno za vizuelizaciju. NIPT za blizance nije 100% tačan, iako se razvijaju moderniji testovi.

U ovom slučaju, PGT (već pomenuto preimplantaciono testiranje) je najinformativniji ako je reč o IVF. Ali čak i ovde postoje moguće nijanse! Na primer, ako su dva embriona različitog pola prebačena u materničku šupljinu nakon PGT, ali jedan od njih nije zaživeo, a drugi se odvojio. U ovom slučaju dobićemo monohorionske blizance i videćemo pol beba tek posle 15 nedelja. Kod monohorionskih blizanaca (kada deca imaju jednu posteljicu za dvoje) pol fetusa je uvek isti. To su ili dva dečaka ili dve devojčice.

BONUS VIDEO:

Hana saznala da je trudna pred porođaj Tiktok/h.anviolet

(Yumama/T.A.S.)