Ukoliko ste imale porođaj carskim rezom verovatno imate 'gard' od polnih odnosa jer se brinete za ranu. Mnoge žene ostanu iznenađenje da polni odnos može biti prilično bolan iako su se porodile ovim putem. Ali kada je pravo vreme za to kako bi bilo bezbedno?

Pravila su generalno ista kao kod žena koje su se porodile vaginalnim putem. Vaš lekar će vam verovatno reći da sačekate između 4 i 6 nedelja jer je to period i kada žena krvari.

Ako se odlučite da krenete ranije, a neke žene jesu, važno je da obratite pažnju na krvarenje i bol. Šanse za probleme poput krvarenja i infekcije su male već nakon otprilike dve nedelje. Ako ste imale komplikacije nakon carskog reza, možda ćete morati da sačekate malo duže na ovu aktivnost. Isto važi i za žene koje su imale cepanje vagine jer su pokušale da se porode vaginalnim putem, ali su na kraju završile na hitnom carskom rezu.

Bitno je da sve radite onako kako se osećate, da budete nežne prema sebi. Svaka žena je drugačija, ali pokušajte da ne brinete previše. Možda vam bude trebalo malo vremena i strpljenja, ali sigurno ćete ponovo otkriti vašu seksualnu stranu.

Šta mogu da očekujem od polnih odnosa nakon carskog reza?

Nizak nivo estrogena dovodi do manjeg protoka krvi kroz telo, čineći vaginalno tkivo tanjim i delikatnijim. Zbog toga možete očekivati da vam odnosi posle oporavka od carskog reza budu bolni. Hormonske promene takođe potiskuju prirodna maziva, tako da možete osećati i suvoću vagine. Ako ste u trudnoći prestali da imate odnose, vaša vagina može biti osetljiva dok se ne vratite u rutinu.

Takođe, ako dojite bebu, očekujte da vaša vagina može biti osetljiva i suva mesecima.

Par, ljubav, seks
Shutterstock Bračni par

Postoje li rizici povezani sa odnosima nakon carskog reza?

Odnosi pre nego što se oporavite od carskog reza mogu biti rizični u smislu toga da mogu da dovedu do infekcije i krvarenja. Najbolje je da proverite sa svojim lekarom da li je pravo vreme za to.

Jednom kada vaša rana od carskog reza zaceli, polni odnosi su savršeno bezbedni. Vaš rez bi mogao da bude osetljiv neko vreme, ali i to je sasvim normalno. Ne postoji rizik da će se rana otvoriti usled blagih kontrakcija materice.

Koja poza je najbolja ako sam imala carski rez?

Iako nijedan položaj nije zabranjen nakon carskog reza, možda ćete primetiti da misionarski položaj može da iritira vaš rez, posebno ako vam je to drugi ili treći porođaj carskim rezom.

Izaberite pozu koja vam najviše prija, a ukoliko osetite bilo kakvu nelagodu, recite svom partneru.

(Yumama)