Kako prenosi Ofeminin portal, prema rečima španskih stručnjaka sa Univerziteta u Granadi i Univerzitetske bolnice San Sesilio, pol bebe utiče na bol tokom porođaja.

U ovoj neobičnoj studiji učestvovalo je 56 zdravih žena koje su čekale dete. Njih 27 rodilo je dečake, a 29 devojčice. Prema zaključku lekara koji su sproveli istraživanje, rezultati ne ostavljaju nikakvu sumnju. Rađanje muškog deteta je teže i bolnije za majku. Ovo je takođe povezano sa većim kretanjem dečaka u telu mame.

Kako je moguće da rođenje sina boli više od ćerke? Naučnici to objašnjavaju činjenicom da su enzimski sistemi koji se nalaze u telu žena zreliji u vreme rođenja. Oni stvaraju barijeru koja sprečava oštećenje ćelija i na taj način ne izlaže majku tako velikim gubicima.

Druge studije kažu da žene koje očekuju dečaka imaju veću verovatnoću da dožive ozbiljne komplikacije, kao i gestacijski dijabetes i preeklampsiju.

Da li je rađanje dečaka zaista bolnije

Kako objašnjava Ofeminin portal, predmet istraživanja je nesumnjivo zanimljiv, ali pre svega, 56 žena nije baš reprezentativan uzorak. Rezultatima ovog eksperimenta treba pristupiti kao kuriozitetu. Pogotovo što o ženama se ne zna ništa osim da su bile zdrave. Postoji toliko mnogo faktora koji doprinose bolu pri porođaju da je moglo biti nešto drugo osim pola koji je prouzrokovao veći bol i povredu. Na primer, težina deteta ili građa majke.

(Yumama/J.D.)

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO

Stomak posle porođaja TikTok/roosie25