Ovo nije čest slučaj i pobuđuje pažnju, pogotovu uzimajući da je Čajliz bila u svojim pedesetim i nije ni sanjala da će ponovo roditi i biti deo surogat materinstva.

"Razmišljala sam o tome svaki dan. Molila se i pitala se da li je ovo pravi put za mene", rekla je Čejliz Smit u intervju za "Dobro jutro Ameriko".

Njena ćerka Kejtlin pati od endometrioze, bolesti u kojoj tkivo slično sluzokoži materice počinje da raste u jajnicima i jajovodima. Ovo je 25-godišnjakinji otežalo začeće deteta.

Kejtlin je 2019. odlučila da se podvrgne vantelesnoj oplodnji i zatrudnela je. Iako je sin rođen zdrav, trudnoća nije prošla bez komplikacija. Oko 30 nedelja trudnoće, Kejtlin je dijagnostikovan Sjogrenov sindrom, autoimuna bolest koja napada sluzokože, suzne kanale i kanale pljuvačke. Simptomi ove hronične bolesti uključuju suve oči i usta, umor i bolove u zglobovima. Takođe može izazvati oštećenje pluća, bubrega i nervnog sistema.

U januaru 2021, Kejtlin je rečeno da je njena autoimuna bolest oštetila bubrege i da neće moći ponovo da zatrudni.

"Bila sam shrvana. Moj san je bio da imam veliku porodicu. Od malih nogu sam maštala da budem majka mnogo dece", kaže Kejtlin.

Kćeri, rodiću ti dete

Majka Kejtlin, Čejliz, je nakon dugog razmatranja ponudila da postane njena surogat majka. Sa 49 godina, Čejliz se kvalifikovala i mogla je da zatrudni i rodi unuku. „Nikad nisam mislila da ću doživeti ovako nešto i imati dete sa 50 godina!

"Kada mi je mama ponudila da bude naš surogat, osećali smo se presrećno. Moja mama je bila neverovatna tokom cele trudnoće i imali smo sjajno iskustvo porođaja. Zahvalna sam na njenoj nesebičnosti", priznala je Kejtlin.

Prvih 10 nedelja trudnoće baka je morala da prima injekcije. Šira porodica je o odluci da bude surogat obaveštena posle 15. nedelja, kada se znalo da sve ide kako treba.

INSTAGRAM/PRINTSCREEN/Chalise.b.smith.jpg
INSTAGRAM/PRINTSCREEN/Chalise.b.smith 

 Rođena je zdrava devojčica – Alajna Kejt-Čalis. Bila je teška 3500 g.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Posne bajadere sa orasima Instagram/helens_vegan_kitchen