Koja je razlika između trudnoće i procesa porođaja u različitim godinama? Dok se naučnici spore u kom uzrastu je bolje rađati i koje su prednosti i mane ranog i kasnog majčinstva, spisateljica i komičarka Mendi Nolan isprobala je to na sebi i podelila svoje lično iskustvo sa drugim ženama.

Laka trudnoća u 20

Imala sam 21 godinu kada sam ostala trudna sa svojom najstarijom ćerkom Zoe. Nisam bila udata i nisam ni pomišljala da imam dete u bliskoj budućnosti. I iako je trudnoća bila iznenađenje (i bila je veoma neblagovremena), odlučila sam da se porodim.

Pitala sam svog dečka da li želi bebu. I bila sam iznenađen kada je odgovorio potvrdno. U to vreme, on i ja smo živeli u preuređenoj kolibi, a nedelju dana pre mog porođaja uselile smo se u prelepu trosobnu vikendicu.

Bila je to laka trudnoća - moje telo je znalo šta treba da radi, moja koža se rastegnula da primi ovog malenog putnika, i divila sam se gotovo nadrealnim oblicima svog novog tela. Voleo sam osećaj zaobljenog stomaka i osećaj novog života koji pulsira pod mojim srcem.

Imala sam normalnu jutarnju mučninu u prvom tromesečju, ali je magično nestala nakon tačno tri meseca. Šetala sam, vežbala, išla na kurseve pred porođaj, ali na kraju sam odlučila da se porodim u lokalnoj bolnici. Proces je trajao samo tri sata.

Trudnoća vam čini neverovatne stvari iznutra i spolja - sećam se da sam gledala svoje lice u ogledalu i čudila se da moja koža nikada nije izgledala tako dobro! Osećala sam da me je prva trudnoća učinila ženstvenijom.

Tužna trudnoća sa 30 godina

Moja druga ćerka Sofija je rođena kada sam imao 30 godina. Bila sam zapanjena koliko je sve bilo drugačije drugi put. Imala sam ogroman stomak. Jednog dana me je neko zaustavio na ulici i rekao: "Vau, ti si najveća trudnica koju sam ikada video". Nije uobičajeno reći, ali tokom trudnoće sam razvila neverovatno jak seksualni nagon.

Sve u svemu, moja druga trudnoća je bila teža za moje telo - ugojila sam se i doživela trenutke tuge koje nisam imala prvi put. Kasnije sam pročitao da žene ponekad mogu doživeti ne samo postporođajnudepresiju, već i prenatalnu depresiju. Jasno je da bez obzira na vaše godine, začeće, trudnoća i dojenje podrazumevaju povećane potrebe za ishranom.

Treća trudnoća u 40

Moja poslednja trudnoća sa trećom ćerkom, Ajvi, desila se na moj četrdeseti rođendan. Rođaci su bili šokirani. Moj doktor je to nazvao "starijom trudnoćom". Bila sam tako uznemirena! Test od 12 nedelja je pokazao da moja beba ima jednu od 11 šansi da ima Daunov sindrom. Na sreću, sve je dobro prošlo.

Izbegavala sam šećer jer sam znala da će uticati na moju težinu - tokom druge trudnoće ugojila sam se 30 kilograma i znala sam da mi telo to više nikada neće oprostiti.

Na kraju sam ugojila samo osam kilograma tokom cele trudnoće, a moja beba od 3,5 kilograma rođena je u terminu bez ikakve stimulacije za samo nekoliko sati.

Posle trećeg porođaja u 40. godini, osetila sam da bih se, da su trudnoća i porođaj olimpijski sport, borila za zlato! Sada obožavam svoje telo koje je rodilo tri bebe. Naravno, sada nemam ravan stomak... Međutim, nikada ga nisam imala, pa me to najmanje brine!

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Zašto se u trudnoći ne vidi stomak Tiktok/dr.karanr