Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KRAĆI POROĐAJ UZ MANJE BOLA I STRAHA: Niško porodište prvo u Srbiji uvelo "čaroban" medicinski gas

„Smejavac“, medicinski gas koji smanjuje strah i bol u porodilištima i stomatološkim ordinacijama širom sveta, uveden je i kod nas - prvo je niško porodilište!

 Porođaj, žena, kontrakcije, bol Izvor: Shutterstock

Nešto više od polovine porodilja u niškom porodilištu odlučuje se za epiduralnu ili spinalnu anesteziju, međutim postoje situacije kada to iz medicinskih razloga nije moguće ili porodilje to ne žele - za njih je niško porodilište, prvo u Srbiji, uvelo upotrebu medicinskog gasa koji porodiljama ublažava strah i bol i olakšava porođaj, prenosi portal rts.rs. Ovaj gas, poznatiji kao „smejavac", koriste porodilišta i stomatolozi već duže vreme u svetu.

Svoje iskustvo prenela je porodilja Dijana koja kaže da je za azotni oksidul čula pred sam porođaj, a kako je, kao i sa prvim detetom, želela prirodni porođaj, bez epiduralne ili spinalne anestezije, odlučila se da tokom porođaja udiše taj gas, "smejavac". "Jeste porođaj bio opušteniji, trajao je kraće nego prethodni, ne znam da li je to zbog toga, ali činjenica je da se brže završilo sve. Udišem gas pet-šest puta dok traju kontrakcije, i tako do naredne“, priča Dijana Stojanović iz Niša.

Lekari objašnjavaju da se gas udiše preko maske kada započnu bolovi, da deluje brzo, gotovo trenutno i da se po prestanku udisanja resorbuje iz orgaizma za manje od jednog minuta. Navode i niz drugih prednosti. „Izaziva blagu sedaciju, vrlo bitno da deluje anksiolitički, znači smanjuje strah. Strah sam po sebi pravi bol, znači deluje i analgetički i neke studije su pokazale da se porođaj uz korišćenje tog gasa skraćuje za dva sata“, objašnjava docent dr Dejan Mitić, direktor Ginekološko-akušerske klinike UKC „Niš“.

Gas se koristi na zahtev porodilje i nije zamena za epiduralnu ili spinalnu anesteziju, a lekari kažu da porođaj protiče u opuštenijoj atmosferi. „Nama je uvek komfornije i bolje se osećamo kada su pacijentkinje zadovoljnije, kada manje trpe bol i kada sarađuju pri porođaju“, ističe profesor dr Jelena Milošević Stevanović, ginekolog GAK „Niš".

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:41
Džehvina brat Sava snimao Adrijanu sve vreme porođaja
Izvor: Instagram
Izvor: Instagram


Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica