Da li ste znali da normalna pupčana vrpca ima tri krvna suda? Dve arterije i jedna vena . Mnogi ljudi misle da je pupčana vrpca samo "cevčica" koja prenosi hranljive materije njihovoj bebi. Međutim, sa fotografije koju je podelila dula Kajla Hadfild jasno možemo videti da je pupčana vrpca mnogo složenija od toga.

Vena prenosi oksigenisanu, hranljivim materijama krv do fetusa i dve arterije, koje nose deoksigenisanu krv i otpadne proizvode (kao što je ugljen-dioksid) kroz placentu u vaš krvotok da bi se odbacili.

Pupčana vrpca ulazi u fetus kroz abdomen, na mestu gde će se pupak formirati nakon odvajanja. Unutar ploda pupčana vena ide dalje ka kapiji jetre (porta hepatis), gde se račva na dve grane. Jedna od ovih grana se pridružuje jetrenom portalu, koji prenosi krv u jetru. Druga grana (poznata kao ductus venosus) zaobilazi jetru i uliva se u donju šuplju venu, koja prenosi krv u srce. Dve plućne arterije se granaju od unutrašnje ilijačne arterije i idu sa obe strane bešike do pupčane vrpce, na kraju idu do placente.

Nakon porođaja, ove vene se same zatvaraju. Arterije se prvo zatvaraju mišićima kojima su okruženi, a zatim se zatvara pupčana vena da bi se bebi vratila oksigenisana krv iz placente, piše Miss7.

Prilikom rođenja, posteljica sadrži jednu trećinu bebine težine, a odlaganje presecanja pupčane vrpce na nekoliko minuta omogućava da se krv do bebe prenese preko pupčane vene.

Babica Erika Spirić (Hrvatska udruga za promicanje primaljstva) objašnjava prednosti odloženog presecanja pupčane vrpce:

"Nakon rođenja deteta, pupčana vrpca nastavlja da pulsira. Vreme koje je potrebno da pupčana vrpca prestane da pulsira varira od osobe do osobe, može trajati više od pet minuta. Nepresečena pupčana vrpca obezbeđuje detetu dodatni kiseonik dok se srce i pluća prilagođavaju promeni disanja, u poređenju sa onim u vodenoj sredini kroz koju se hranila iz krvotoka majke, na sredinu u kojoj se pluća moraju proširiti i početi da udišu vazduh. Pupčana vrpca još uvek pulsira novorođenče bi trebalo da bude na majčinom stomaku ili u naručju jer oboje prolaze kroz najduhovnije promene u svom životu. Dok se pupčana vrpca ne preseče, ona je poslednja veza između tela majke i deteta. Fiziološki, prvo što bi trebalo da se desi je porođaj, kontakt majke sa detetom, pa tek onda porođaj posteljice. Ranim presecanjem pupčane vrpce (od 0-30 sekundi) novorođenče ostaje bez 54-160 ml krvi, a rizik od anemije u detinjstvu je povećan. Ako se pupčana vrpca preseče kasnije (od 4 minuta do prestanka pulsiranja ), dolazi do transfuzije krvi detetu sa stvaranjem depozita od oko 50 mg gvožđa, što sprečava kasniju anemiju." - objašnjava za Miss7.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

"OD PRIRODNOG POROĐAJA SMO NAPRAVILI BAUK!" Ginekolg: Carski rez je nužno zlo koje treba raditi samo u OVOM SLUČAJU kurir televizija