Većina lekara ukazuje na potencijalne rizike ukoliko se odlučete za trudnoću posle 35 godine. Međutim, najnovije istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of the American Geriatrics Society, pokazalo je vrlo zanimljivo otkriće.

Zapravo naučnici su otkrili kako kasnija trudnoća ima pozitivan uticaj na mozak majke, odnosno da sprečava gubitak pamćenja kasnije u životu. U istraživanju je učestvovalo 830 žena koje su bile u postmenopauzi, a lekari su belžili njihovo verbalno pamćenje, funkcionalne veštine i opšte spoznaje.

Takođe su proučavali u kom uzarstu su žene dobile svoju prvu menstruaciju, kada su zatrudnele, koliko su trudnoća imale i još neke slične faktore. Ideja je bila da se dođe do odgovora na pitanje kako je trudnoća, s obzirom na njihove godine, uticala na mentalno zdravlje. Rezultati su pokazali kako su žene koje su rodile nakon 35. godine imale bolje pamćenje, dok su majke koje su svoje prvo dete dobile u između 15. i 24. godine, imale lošije zdravlje, kao i slabije funkcionalne veštine u svojim četrdesetima.

Trudnica, stomak, trudnoća
Shutterstock Trudna žena

(Yumama)