Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA JE 'SUVI POROĐAJ'? Traje dugo, porodilja mora da se prati, a evo kako izgleda i šta može da se dogodi sa bebom

Možda ste nekada čuli za izraz ' suvi porođaj', a evo o čemu se zapravo radi i zašto može biti opasan po bebu i porodilju.

 porođaj-ctg.jpg Izvor: Shutterstock

Izraz 'suvi porođaj' se koristi kada se priča o karličnom porođaju. U takvoj situaciji, kada pukne membrana, odmah izlazi više amnionske tečnosti nego kod bebe koja je u porođajni kanal krenula glavicom. Voda ističe pre vremena, odnosno na samom početku porođaja, a ne na sredini, kada se grlić materice potpuno otvori.

Pošto amnionska tečnost stvara zaštitno okruženje oko bebe, svojim odlivanjem povećava se verovatnoća da će infekcija prodreti do nje. Usled prevremenog odlaska plodove vode, porođajni kanal može biti suv, a porođaj produžen, iako su kontrakcije i nagoni normalni.

Zbog toga se danas sve veći broj porođaja u kojima je beba okrenuta karlično završava carskim rezom. Na taj način akušeri smanjuju rizik od infekcije bebe.

Praksa je da, ukoliko se ženi plodova voda izlila pre više od 12 sati, daju joj se antibiotici, telesna temperatura se meri na 3 sata i uzima joj se krv na analizu kako im ne bi promakli znaci infekcije.

 Operacija, carski rez
Carski rez
Izvor: Shutterstock

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica