Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJLEPŠE STARO SRPSKO IME NA SLOVO G: Daje se dečacima da budu zdravi, snažni i sposobni

Među prvima je Vuk Karadžić dao tumačenje ovog starog srpskog muškog imena.

 Dečak, slama, knjiga Izvor: Shutterstock

Muško ime Goran spada u grupu starih originalnih slovenskih imena, i veruje se da znači osobu koja je ili „snažna i stasita“ ili da pak izvorno vodi poreklo od imenice „gora“ a što znači šuma, planina, pa može lako da se protumači i da se govori o osobi koja je "planinski čovek“ ili "osoba koja je rođena u gori“.

Za pomenuto muško ime, objašnjenje porekla i značenja, dao je među prvima Vuk Stefanović Karadžić, tumačeći ime kao osobu koja je rođena u selu, "među stadom“, da je pak u pitanju onaj muškarac koji je ljubitelj sela, ratar, stošar ili zemljoradnik.

Zbog toga se smatra da prevedeno na naš jezik ime Goran ima direktno značenje – muškarac koji je "čvst, snažan, sposoban i stabilan“, ali takođe se veruje da može da ima i preneseno značenje kao "osoba rođena u gori“ ili "gorski čovek“ pa čak i "gorštak“.

 Dečak, pas, vuk
Dečak i vuk
Izvor: Shutterstock

Međutim, kada roditelji za svoju mušku novorođenu decu biraju naveden muško ime, najverovatnije se vode parolom, da im potomak imenom bude osoba koja će izrasti u odlučnog, principijalnog, zdravog, spretnog, snažnog i vitalnog muškarca - „veliki“, i „jak kao planina“.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica