Ukoliko očekujete prinovu, i znate da će u vašu kuću da se useli jedan dečak, sigurno već uveliko razmišljate o njegovom imenu. Ako ste ljubitelj starih, ali modernih imene, možda vam baš ime Pavle bude pravi izbor.

Reč je o biblijskom imenu koje je veoma popularno u zemljama pravoslavne veroispovesti, jer je jedan od dvanaest Hristovih apostola, nosio ime Apostol Pavle.

Poreklo imena Pavle

Vlastito muško ime Pavle je, kako se veruje, proisteklo od grčke rači 'Paulos' ili od latinskog imena 'Paollos', i može se reći da su u pitanju imenice različitog jezičkog porekla, sa istim značenjem.

Beba, dečak
Shutterstock Nasmejana beba dečak

Značenje imena Pavle

Značenje 'bukvalnog' prevoda jeste 'mali; sitan; niskog rasta', te se obično ovo ime daje onim dečacima koji su na rođenju ili manje telesne mase ili koji su pak rođeni 'pre vremena', pa tako ime Pavle znači 'onaj koji je sitne građe'; 'onaj koji je nizak'; 'muškarac koji je mali rastom'.

Ime Pavle veoma je popularno i veoma 'milozvučno' ime, a koje su nosili brojni velikani iz davne istorije ili pak neki savremenici koji su ostavili svoj 'trag' u nekoj sferi života.

(Yumama)